AKTUELNO

Potvrđujući svoju posvećenost investiranju u obnovljive izvore energije, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) obezbediće zajam od 215 miliona evra za izgradnju vetroparka Čibuk 1, što je najveći projekat te vrste u Srbiji i na zapadnom Balkanu do danas.

Finansijski paket za vetropark, u vrednosti 300 miliona evra, potpisan je u Beogradu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopšteno je danas iz EBRD-a.

Foto: Tanjug

Vetropark Čibuk 1, kapaciteta 158 MW, sastavni je deo Vetroelektrana Balkana, u vlasništvu "Tesla Vinda", mešovitog preduzeća koje su osnovale kompanija Masdar za obnovljivu energiju iz Abu Dabija, i Čibuk Vind Holding, podružnica građevinske firme za vetro-energiju Kontinental Vind Partners sa sedištem u SAD-u.

Čibuk 1 će biti izgrađen 50 kilometara severoistočno od glavnog grada Srbije, Beograda, precizira EBRD u saopštenju.

Sastojaće se od 57 vetroturbina koje je isporučio DŽeneral Elektrik i prostiraće se na površini od oko 40 kvadratnih kilometara.

Očekuje se da će biti priključena na mrežu u prvoj polovini 2019. godine i da će proizvoditi električnu energiju za oko 113.000 domaćinstava, što će smanjiti emisije ugljen-dioksida za više od 370.000 tona.

Izgradnja vetroelektrane će takođe stvoriti 400 radnih mesta u toj oblasti i doprineti poboljšanju lokalne infrastrukture, na primer, izgradnjom 50 km puteva.

Predsednik kompanije "Tesla Vind", Jusif Al Ai zahvalio je Vladi Srbije, investicionoj kompaniji Mubadala, kao i zajmodavcima, savetnicima i svim drugim stranama koje su uključene u ostvarenje ove krucijalne prekretnice.

- Izgradnja najvećeg vetroparka na zapadnom Balkanu predstavlja ključni trenutak za širenje obnovljivih izvora u regionu i pozicionira Srbiju na čelo najbrže rastućeg evropskog sektora alternativne energije - rekao je on.

Mohamed Al Ramahi, glavni izvršni direktor Masdara, istakao je da su u toj kompaniji ponosni što mogu da doprinesu svojom ekspertizom i iskustvom diverzifiklaciji energetskog miksa Srbije, radeći zajedno sa partnerima u mešovitom preduzeću.

- Ovaj projekat naglašava atraktivnost srpskog tržišta za ulaganja u obnovljive izvore energije, ukazuje na potencijal zemlje da bude centar za dodatne projekte u regionu - dodao je šef Masdara.

Čibuk 1 će biti četvrti Masdarov vetropark u Evropi, iza vetroelektrane "London Arej" snage 630 MW, najveće na svetu, zatim vetrofarme Dadžionu Engleskoj od 402 MW, i Hajvind Skotlanda, plutajućeg vetroagregata snage 30 MW koji se nalazi u blizini obala Aberdinšajra.

EBRD obezbeduje sindikovani zajam od 107,7 miliona evra, od čega 55 miliona evra sindikuju Erste banka, Fond za zeleni razvoj, Unikredit i banka Inteza u okviru strukture kredita A / B. Paralelno, filijala Svetske banke IFC obezbeđuje 107,7 miliona evra, delimično kroz svoj program upravljanja portfoliom ko-zajmova, a delom kroz sindikovane B kredite.

Hari Bojd-Karpenter, direktor EBRD-a za energiju i energetska postrojenja, ocenio je da "vetropark Čibuk predstavlja proboj za Srbiju, jer zemlja radi na ispunjavanju svoje obaveze da domaće potrebe za električnom energijom podmiruje sa 27 odsto iz proizvodnje iz obnovljivih izvora energije do 2020. godine".

EBRD je tesno sarađivala sa vladom kako bi razvila i usavršila regulatorni okvir za taj sektor, a ti napori su sada otključali prostor za strane investicije koje će generisati nova radna mesta i za prvi talas projekata u sektoru obnovljivih izvora energije

Regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu, Tomas Lubek je naveo da je ovaj projekat rezultat saradnje te finansijske institucije sa svim zainteresovanim stranama i saradnje sa Vladom Srbije u cilju poboljšanja relevantnih podžakonskih akata, navodi se u odvojenom saopštenju te afilijacije Svetske banke.

On je istakao da je "IFC globalni lider u stvaranju uslova za lakše prekogranične investicije", dodajući da je podrška obnovljivoj energiji ključni deo njihovog rada čiji je cilj da se pomogne ublažavanju klimatskih promena, navodi se u saopštenju IFC-a.

#Investitori

#Srbija

'