AKTUELNO

Ministar finansija Dušan Vujović, koji je predvodio srpsku delegaciju na jesenjem zasedanju MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu, izjavio je danas da su predstavnici tih organizacija zadovoljni programom Srbije i načinom njegove realizacije.

- Nalazimo se na dobrom putu da sa visokim ocenama završimo osmu i poslednju reviziju postojećeg trogodišnjeg programa sa MMF-om, to je najvažnija vest, istakao je Vujović.

Na pitanje da li su razgovarali i onome što nije urađeno - kašnjenje u reformi javnog sektora i restruktuiranje javnih preduzeća sa velikim dugovima, Vujović je odgovorio da je to poznata lista pitanja koja tek treba rešiti.

- Neka pitanja smo oročili do kraja ove godine, neka će biti rešena u prvom kvartalu naredne godine, istakao je Vujović i naveo da je pitanja tih preduzeća, koja dugo imaju strukturne probleme, biti rešena upravljačkim, tehničkim i tehnološkim restruktuiranjem ili privatizacijom.

Pročitajte još: DAČIĆ ZA PINK: Dosta smo se ŽRTVOVALI za Evropu, neka oni vode svoje bitke (VIDEO)

- Mi se nalazimo na kraju tog puta i očekujem da to bude uspešno rešeno u narednim mesecima, naveo je ministar finansija.

Foto: Beta/AP

On je objasnio da se osma i poslednja revizija "de fakto" završava krajem oktobra, početkom novembra, kada budu dogovorena povećanja plata i penzija, ali i osnovni parametri budžeta za sledeću godinu.

Vujović je ukazao da je obim povećanja penzija i plata dogovoren, a da će se na narednim sednicama i Vlade i sastancima sa MMF-om ta povećanja precizirati.

Naglasio je da je to rezultat rada cele vlade, i predsednika i premijera, da su u njima učestvovali svi sektori i da će svi sektori učestvovati i u raspodeli "nagrada".

Upitan da li će biti novog aranžmana sa MMF-om, rekao je da će to biti naredna tema razgovora i da će se o tome više znati kada se razgovori sa tom međunarodnom institucijom završe.

#Dušan Vujović

#MMF

'