AKTUELNO

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju na posebnoj sednici parlamenta Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine, koji predstavlja predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je otvorio sednicu, i zatražio je od poslanika da minutom ćutanja odaju počast preminulom poslaniku generalu Vladimiru Deliću.

- U sali je prisutno 176 narodnih poslanika, uslovi za rad postoje - rekao je Orlić.

Predsednik se potom obratio poslanicima, ali i građanima Srbije.

- Zahvaljujem vam na prilici da govorimo o KiM, da govorimo o izveštaju koji ste dobili, i da makar deo tereta i briga našeg naroda, koji naši predstavnici vlasti nose sa sobom, podelimo sa vama - rekao je Vučić na početku svog obraćanja.

Na sednici predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred poslanicima i građanima predstavio je Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. godine do prvog septembra ove godine.

Vučić će poslanike i građane obavestiti o trenutnom stanju, izazovima koji slede, kao i o svemu što je država do sada uradila za srpski narod na KiM.

Na sednici će predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred poslanicima i građanima predstaviti Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. godine do prvog septembra ove godine.

O Kosovu i Metohiji će se govoriti otvoreno u okviru Prve posebne sednice o KiM koja će trajati dva dana.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Posebnoj sednici će prisustvovati i članovi diplomatskog kora, ali i drugi predstavnici koje odrede parlamentarne stranke.

Posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji tražile su poslanička grupa SNS, kao i nekoliko opozicionih poslaničkih stranaka. Pojedine opozicione stranke su podnele i svoje predloge rezolucije o KiM, poput Dveri i Narodne stranke, a svoju inicijativu predložiće na sednici i poslanička grupa "Ujedinjeni".

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Poslanici stižu u Skupštinu Srbije

Među prvima u republički parlament stigli su Ivica Dačić, Goran Vesić, Aleksandar Mirkovic, Miloš Jovanović, Boško Obradović, Radomir Lazović...

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Pošto je tek izabran mandatar, biću sam u skupštini i sam ću odgovarati na pitanja svih poslanika, neću napustiti sednici ni jedan sekund. Da li će sve moći da se završi u jednom danu ili dva dana... Ja sam to vreme posvetio skupštini i poslanicima i građanima, da odgovorim na sve. Mislim da će ljudi moći da vide koliko odgovornosti i neodgovornosti ima u svemu tome. Verujem da će ovaj prvi princip odovornosti i ozbiljnosti, nadam se, biti preovlađujući, istakao je Vučić.

Drecun: Očekujem kostruktivnu sednicu, uz manje čarke

Predsednik skupštinskog Odobra za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je u ponedeljak da od posebne sednice očekuje sveobuhvatnu raspravu i naglasio da su svi poslanici zaitneresovani, zabrinuti i posvećeni traženju rešenja za taj najteži izazov. "Očekujem kostruktivnu sednicu, uz manje čarke. Nadam se da svi razumeju težinu pitanja i značaj trenutka. Čini se da dolazi vreme kada ćemo konačno morati da rešimo to pitanje", rekao je Drecun. On je izrazio nadu da će poslanici biti iznad svake vrste uobičajenih rasprava, jer se razgovora o najvažnijoj temi koja će prelomiti našu budućnost.

Autor: