AKTUELNO

Ruski vojni transporter dopremio je juče u Batnicu dva rasklopljena aviona MIG-29. Ovo j prva isporuka, a preostala četiri aviona trebalo bi da stignu do petka.

MIG-ovi će javnosti biti predstavljeni 20. oktobra na Dan oslobođenja Beograda.

Miroslav Lazanski, vojni komentator lista Politika, rekao je da je njegovo mišljenje da zbog komplikovane administrativne procedure se ovoliko čekalo na dolazak ovih aviona.

-Iskreno da vam kažem da sam i ja u jednom trenutku pomalo izgubio strpljenje zašto toliko dugo, ali sada vidim sporazum da MIG-ovi stižu nakon šest meseci pošto je potpisan ugovor. To se upravo uklapa u ovaj datum. Drugo, problemi su u administraciji, jer su oni trebali da budu prebačeni iz ruskog ratnog vazduhoplovstva na pozicije Rosoborno ekspor, koja je njihova izvozna firma državna. Onda oni to nama daju kao donaciju, pa tu su te carinske barijere, stotine papira je trebalo pregledati i potpisati - rekao je Lazanski za Pink i dodao:

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-A i te avione je trebalo detaljno pregledati iako su oni u letnom stanju, da se vidi šta uzimamao, odnosno šta dobijamo kao donaciju. Tu nisu samo avioni u pitanju već i rezervni delovi, elektronika, ceo jedan paket najmodernijih oružja koji ide na te avione. To su rakete vazduh-vazduh dugog dometa, koje do sada Srbja nije imala, pa čak i bivša Jugoslavija. zatim, tu je precizan sistem raketa vazduh-zemlja. Te rakete vazduh-vazduh dugog dometa su na svetskom tržištu milion ipo dolara. Ovo je jako dobar posao. Za 180 miliona dolara dobili smo praktično deset aviona generacije četiri plus, a to je generacija tajfuna, odnosno eurofajtera. Trenutno u svetu imate četiri plus plus to je SU-35 i peta generacija to su F-35 i F-22 – istakao je Lazanski.

Lazanski je rekao da procedura sastavljana nije toliko zahtevna, jer će oni za 14 dana biti sastavljeni, kada bi trebala da bude njihova promocija.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Svi ti avioni biće prikazani na Dan oslobođenja Beograda, a imaćemo da vidimo i najsavremeniju ratnu tehniku ne samo vazduhoplovstva, nego i kopnene vojske. Biće prestavljeno i 1.500 vojnika specijalnih snaga, koji će biti model ratnika za 21. vek. Biće jedan lep spektakl na batajničkom aerodromu. Čekali smo te MIG-ove i dočekali. Važno je da je to obećanje od političkog vrha Srbije i Rusije koje je dato ispunjeno. Oni koji su bili skeptici sada su dobili očigledan dokaz da ono što je oobečćano je izvršeno – napominje Lazanski i dodaje:

-Ovi avioni imaju radar koji je akvizicije ciljeva 120 kilometara, nova verzija. Ne zaboravimo da je MIG-21 imao radar 12 kilometara i u suštini je bio vezan za vođenje sa zemlje. A MIG-29 ima radar koji prati deset ciljeva i može istovremeno da napada avion i četiri cilja istovremeno, Bitna je elektronika, a platforma aviona može da bude i starija. Ovi avioni će po avionici biti vrh u Evropi.

Tomislav Milunović, bivši vojni pilot, koji poznaje avione MIG istakao je da su ovi avioni neprevaziđeni.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Punih deset godina sam radio na migovima. Ljudi iz Mome Stanojlovića su uhodani, a dolaze i ruski stručnjaci tako da će ih biti lako sastaviti. Bilo koji avioni imaju svoje određene preglede pre poletanja, posle i pregledi međuletanja. Zatim se rade povremeni dvadesetpetočasovni pregledi, oni se na ruskim avionima rade jednodnevni. Neskida se zadnji deo trupa, već funkcionalno. Posle toga imaju pedetčasovni povremeni pregledi kada se skida zadnji deo trupa i obavezno je da se izvrši pregled na zemlji. Posle toga ide probni let – rekao je Milunović.

#Avion

#MiG

#Miroslav Lazanski

#Rusija

#Srbija

'