AKTUELNO

Episkop budimski Lukijan Pantelić, koji je danas na prijemu povodom Vidovdana odlikovan ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena, ističe da ga je odličje iznenadilo, pogotovu što ga je dobio na Vidovdan - praznik kada, kako kaže, srce svakom Srbinu uzdrhti

- Ovo odlikovanje podseća na sve naše sunarodnike koji su se žrtvovali da bismo mi danas živeli slobodni. Ovo je odlikovanje u isto vreme i obaveza da čuvamo mudrost, hrabrost i slobodu, koje nam nikada nije bilo dovoljno - kazao je za Tanjug episkop Lukijan.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

On je rekao da Vidovdan na taj način pogotovo doživljava njegova generacija koja je prošla kroz rat i naglašava to da njegovo odlikovanje pokazuje da su i oni Srbi koji žive van granica svoje matice ponovo postali vidljivi.

- Ovo odlikovanje znači za postojanje Srba u okruženju. Naša matica dugo godina nije znala za nas koji živimo u Rumuniji ili Mađarskoj. Pojavili smo se na svetlost dana i naš predsednik Aleksandar Vučić brine za nas - naveo je Lukijan.

Dodao je da je Vidovdan inspiracija za srpski narod.

- Nažalost, živimo u takvom vremenu da je teško voditi brod i crkvu. Za to treba mudrost i Božija pomoć. Vidovdan i današnji događaj nas uči zajedništvu - kazao je episkop Lukijan.