AKTUELNO

Tokom vikenda, 25. i 26. juna, održan je Afro festival u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Publika je imala priliku da se upozna sa afričkim kulturnim nasleđem kroz mnoge muzejske popularne programe: javna vođenja, predavanja, muzičke, plesne i likovne radionice za decu i odrasle, kao i prodajni afrički bazar, a ovogodišnji domaćin festivala bila je Ambasada Angole, saopštila je direkcija Muzeja afričke umetnosti.

Najsvečaniji deo festivala činio je program “Durbar”, dan prijateljstva, muzike i plesa, održan u nedelju. Ovaj deo festivala, Muzej afričke umetnosti je organizovao uz važnu podršku afričkih ambasada, tako da su bili prisutni ambasadori Alžira, Angole, Egipta, Konga, Libije, Maroka, Tunisa, kao i konzulati Namibije i Jamajke.

Foto: TANJUG/MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI/Marija Piroški

Na centralnom događaju, javnosti su se obratili direktorka Muzeja afričke umetnosti, Marija Aleksić, ambasador Mohamed Amin Belhaž, doajen Grupe afričkih ambasadora i Alcino Izata de Konsejsao, ambasador Angole.

Foto: TANJUG/MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI/Marija Piroški

Ambasador Maroka i doajen Grupe afričkih ambasadora u Beogradu, Mohamed Amin Belhaž istakao je da je Afro festival od svog osnivanja 1997. godine postao redovna manifestacija, jedinstvena za Srbiju u celom regionu zapadnog Balkana.

Foto: TANJUG/MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI/Marija Piroški

Naveo je kako je cilj festivala da promoviše prijateljstvo Srbije i naroda Afrike kroz različite aktivnosti usmerene na mlade, na muzičke nastupe, modne revije i druge aspekte afričkog kulturnog nasleđa.

Foto: TANJUG/MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI/Marija Piroški

„Afrička kultura, umetnost i tradicije su toliko raznovrsne da smo smo zahvalni da u Beogradu imamo ovako značajno mesto koje dozvoljava svima da dobiju makar uvid u afričku kulturnu raznolikost. Angola ima tu čast da bude domaćin ovogodišnjeg festivala i Ambasada je tesno sarađivala sa muzejem u pripremi niza događaja kojim se predstavlja tek delić angolske umetnosti i kulture“, izjavio je ambasador Angole Alcino Izata de Konsejsao.

Značajan angolski umetnik Kiluanž Kija Henda održao je predavanje, a glavni muzički događaji u nedelju predstavljali su nastup benda „Avalski put“ afričkih studenata u Beogradu koji borave i studiraju u našoj zemlji zahvaljujući projektu „Svet u Srbiji“, kao i koncert domaćeg rege muzičara Horsman Coyote, čije je pravo ime Nemanja Kojić, poznat kao lider grupe “Eyesburn”.

Foto: TANJUG/MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI/Marija Piroški

#Afro festival u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu