AKTUELNO

Nedavna odluka beogradskog Apelacionog suda da za 19 godina umanji kaznu Valjevcu Sretenu Nikoliću (28), koji je prvostepenom presudom bio osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Damjana Dragojlovića (25), zasnovana je na dva dokaza, koje je ova sudska instanca prihvatila.

Reč je odbrani okrivljenog, kao i iskazu svedoka, što je, kako navodi Apelacija, potkrepljeno snimkom sa sigurnosne kamere, kao i o nalazu veštaka, koji su utvrdili da je Nikolić "postupao u stanju bitno smanjene uračunljivosti".

Sve se događalo u noći između 29. i 30. oktobra 2016. godine u valjevskom noćnom klubu "Zipa". Tragičnom događaju prethodila je svađa, a zatim i tuča, kada je, kako je utvrđeno, Dragojlović nekoliko puta udario Nikolića, da bi ga zatim sa nekoliko drugova još tukao.

Okrivljeni je zatim otišao, ali se ubrzo vratio sa pištoljem i usmrtio Dragojlovića.

Prema rečima advokata Nebojše Milosavljevića, česti su slučajevi u sudskoj praksi da dođe do drastične promene kazne.

- Imao sam slučajeve gde su ljudi i oslobađani, a prethodno su osuđeni na višegodišnje robije - navodi on. Važno je da, ipak, na kraju presuda bude pravedna.

Sagovornik ističe da u krivici nema slobodnog sudijskog uverenja, već samo slobodne ocene dokaza:

- Pogrešno je i laičko stanovište, kao, sud je u uverenju da je neko učinio krivično delo.

Ne, sve se radi po dokazima. Kakvi su dokazi, sud je slobodan da ih ceni. Prvostepeni sud je verovatno pogrešio u toj slobodnoj oceni dokaza, čim je u slučaju iz Valjeva, tako drastično smanjena kazna.

Dokaz iz pisma

Tako je svojevremeno, sa 30 godina robije, odlukom Apelacionog suda, Aleksandar Tošić, osuđen na 15 godina i pet meseci zatvora, jer je 3. jula 2012. u toaletu restorana u Obrenovcu, sa 16 uboda nožem ubio suprugu Tamaru (32), koja ga je prethodno ostavila. Apelacija je prepolovila kaznu.

U obrazloženju presude kojom je kazna prepolovljena, navodi se da je Tošić planirao ubistvo supruge, ukoliko odbije da mu se vrati. Ali, takođe, kako se dalje navodi, nije imao želju da je muči i uživa u njenom mučenju, što je element teškog ubistva, za koje je zaprećena kazna do 40 godina.

Autor: