AKTUELNO

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) poziva Ministarstvo pravde da u najkraćem roku raspiše oglase za prijem u radni odnos sudijskih i tužilačkih pripravnika, imajući u vidu da oglas za popunu ovih mesta nije raspisan od 2017. godine.

UST podseća da je rad sudova i tužilaštava u Srbiji u nedostatku sudijskih i tužilačkih pripravnika ne samo pod dodatnim opterećenjem, već i da je mnogo ozbiljniji i složeniji problem to što se postepeno urušava pravosudna baza, odnosno što se ne stvara osnova za razvoj i usavršavanje budućih generacija sudija i tužilaca, a sve u nedostatku sistemskog pristupa problemu.

UST takođe poziva na hitnu procenu postojećih sistematizacija u sudovima i tužilaštvima i raspisivanje oglasa za prijem u radni odnos sudijskih i tužilačkih pomoćnika, u skladu sa potrebama i stepenom opterećenja u pravosuđu, te proširenje postojećih sistematizacija, kako bi pravosuđe moglo adekvatno da odgovori na postojeće izazove, u najboljem interesu građana Republike Srbije.

Imajući u vidu rokove za izradu seta pravosudnih zakona, u okviru nedavno usvojenih ustavnih izmena u oblasti pravosuđa, UST upozorava da je poslednji tretutak da se pravosudni sistem postavi na održive i zdrave osnove, u pogledu ljudskih i materijalnih kapaciteta, što je osnovna pretpostavka za dalje unapređenje kvaliteta i efikasnosti rada.

Autor: