AKTUELNO

Najpoznatija mađarska torta na svetu zasigurno je Doboš torta, koja je prvi put napravljena za mađarsku državnu izložbu 1885. godine. Njen kreator bio je kuvar, poslastičar i autor 15 kuvara Jožef C. Doboš. Zahvaljujući torti, koja je na izložbi postigla izuzetan uspeh, gospodin Doboš je postao svetski poznat.

Originalna Doboš torta postala je stvar prestiža u tadašnje vreme, a među zadivljenom, ali i zajedljivom konkurencijim kružilo je čak 120 kopija recepata. Naravno, ni jedan ni bio ni blizu originalu. Na iznenađenje mnogih Doboš je lično 1906. godine objavio pravi recept nakon što se povukao iz javnog života. Njegova torta je, međutim, postala jedna od najpoznatijih na svetu.

Foto: Pixabay.com

Za korice: 9 jaja, 9 kašika šećera, 9 kašika brašna,

Za fil: 12 jaja, 500 g šećera, 400 g čokolade za kuvanje, 400 g maslaca.

Za preliv: 200 g šećera, 200 g šećera u prahu.

Priprema:

Umutite čvrst šam od belanaca i šećera, pa mu lagano dodajte blago umućena žumanca. Špatulom lagano umešajte brašno. Na papiri za pečenje iscrtajte krug prečnika 30 cm, stavite u kalup i nanesite 4-5 kašika smese. Pecite svaku koricu oko 5 minuta na 180 stepeni. Korice bi trebalo da budu tanje, a dobićete oko 10-ak korica. Mikserom umutite jaja sa šećerom i na pari kuvajte fil uz često mepanje. Gotov je kada se šećer potpuno istopi, a ako bude malo ređi ne brinite, tako i treba.

U još uvek vruć fil dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Kada se smesa prohladi, dodajte umućen maslac, pa sve lepo sjedinite. Nafilujte sve korice ređajući jednu preko druge, osim poslednje gornje, koju ćete preliti karamel sirupom. Na umerenoj temperaturi karamelizujte šećer, pa dodajte šećer u prahu i vratite na šporet da se i on istopi. Razlijte brzo preko kore i zasecite nožem parčiće. Karamel se brzo steže, pa ga brzo isecite na trouglove nožem provučenim kroz puter. Tortu možete ostaviti oko sat vremena u frižider da se malo stegne pre služenja.

Autor: Z.L.