AKTUELNO

Veliki broj čitalaca javio se portalu Pink.rs koji su zabrinuti zbog prisustva EUFOR-a u gradovima Republike Srpske i Federacije BiH. Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević nam kaže kako se stvara atmosfera rata u Sarajevu.

Galijašević napominje i kako to nisu spominjali ni Srbi, ali ni Hrvati, nego da takve poruke dolaze iz Sarajeva gde su ovu temu spominjali često političari iz ovog grada.

Stvara se atmosfera rata u Sarajevu. Poziv na čišćenje pojedinih ratnih skloništa... Sve to stvara psihu i učestale su bile pretnje ratom koje su dolazile iz Sarajeva. To nisu spominjali ni Srbi, ni Hrvati, nego samo iz Sarajeva. Često su to spominjali političari iz Sarajeva poput Bakira Izetbegovića i pod teretom toga je došao EUFOR - kaže Galijašević.

Foto: TV Pink Printscreen

U nastavku razgovora za naš portal, Galijašević kaže kako NATO kroz EUFOR pumpa mišljenje i šalje poruke, ali da je činjenica kako u ovoj zemlji nema radnji koje ukazuju da se planira ozbiljan ratni sukob.

Jeste da NATO kroz EUFOR pumpa mišljenje kroz BiH. Šalju se poruke, ali druga činjenica je da u BiH ovde nema mera, ni radnji, koji ukazuju da bilo ko planira ozbiljan ratni sukob. I u tome je simptomatično povećanje broja EUFOR-a. Dobro je što je povećan broj iz susedstva, iz Slovenije, oni su i do sada bili dobronamerni - nastavlja Galijašević.

Foto: TV Pink Printscreen

Galijašević se prisetio i vremena kada su dovođena vozila UNPROFOR-a.

Međutim, pamtimo mi vreme kada su vozila UNPROFOR-a dovođena, kada su zloupotrebljavali te međunarodne snage, upravo direktno pretili miru u BiH i čak učestvovali u izazovanju rata. Dakle, EUFOR nema razlog da čuva javni red i mir i ponovo je besmislena ta šetnja po Banjaluci, Prijedoru ili Sarajevu. I to je način demonstriranja vojne sile i kroz to se javlja jedan ozbiljan strah - zaključio je Galijašević.

Autor: S. K.