AKTUELNO

Stopa nezaposlenosti u Srbiji pala je u drugom kvartalu ove godine na najniži nivo od 2014. godine, i iznosila je 11,8 procenata, što je takođe pad u odnosu na prethodno tromesečje kada je bila 14,6 odsto, pokazuju današnji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Istovremeno, u drugom tromesečju tekuće godine zabeležen je najveći procenat zaposlenosti stanovništva od 48,1 odsto (2,88 miliona zaposlenih), što je takođe najviši nivo u poslednje tri godine.

Više od polovine novozaposlenih lica, posao je pronašlo u poljoprivrednim delatnostima. Zaposlenost je povećana isključivo kod lica sa nižim i srednjim nivoom obrazovanja, dok je broj zaposlenih sa visokim obrazovanjem smanjen.

Realni rast BDP-a Srbije 1,3 odsto u drugom kvartalu

Polovinu novozaposlenih u periodu od 12 meseci (drugi kvartal 2016 - drugi kvartal 2017. godine) čine lica starija od 55 godina, dok je nezaposlenost u najvećoj meri smanjena u kategoriji osoba starosti između 35 i 54 godine.

U istom periodu, stopa nezaposlenosti kod najmlađe radno sposobne populacije, starosti između 15 i 24 godine, smanjena je za 7,3 procentna poena, ali ne kao posledica povećanja zaposlenosti, već usled smanjenja ukupne populacije ovog uzrasta, što je rezultiralo opadanjem broja nezaposlenih.

Udeo mladih koji niti rade niti su u bilo kakvom sistemu obrazovanja u ukupnoj populaciji starosti od 15 do 24 godine manji je za 1,9 procentnih poena u odnosu na isti period prošle godine i sada iznosi 15,3 odsto.

Gotovo četvrtina zaposlenosti (22,1 odsto) je u neformalnom sektoru, navodi se u Anketi o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku.

#Povećanje

#Zaposleni

'