AKTUELNO

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić govorio je za Pink o razlozima porasta cene struje na berzi i stanju energetskog sistema Srbije.

Ministar Antić je objasnio da još od prethodne zime u kojoj je bilo malo snega, koji inače generiše dobru hidrologiju, region ima problem u hidro sketoru proizvodnje električne energije.

- Nivo proizvodnje u hidro sektoru je 20 odsto manji nego u istom periodu prošle godine, a leto je to dodatno pogoršalo, pa je količina vode pa za 42 odsto – naveo je Antić ukazavši da je to izazvalo manjak struje i povećanje cene struje na berzi.

Prema njegovim rečima, Srbija je bila spremna za ovu situciju, zahvaljujući dobroj organizaciji i žestokom radu rudara na Kolubari, koji su obezbedili rekordnu proizvodnjom uglja.

Ružić: Zamrznuti konflikt NIJE REŠENJE za Kosovo

- Srbija je imala dovoljno struje da pokrije svoje potrebe, ali i za izvoz. 160.000 megavat sati električne energije je prodala za nešto manje od 10 miliona evra. To je veliki uspeh za EPS. To je u neku ruku stabilizovalo i primirilo kompletan energetski sistem u regionu – istakao je Antić.

On je naveo da struju uvoze svi sem Srbije i Bosne i Hercegovina, a najviše Albanija, Crna Gora i Makedonija.

Foto: Printscreen

Ministar Antić je istakao da Srbija ima dovoljne zalihe uglja i da se ni tokom zimske sezone ne očekuju problemi, već stabilan energetski sistem. U Srbiji se godišnje proizvede 37, odnosno 38 miliona tona uglja, a ove godine se očekuje rekordna proizvodnja.

- Srbija ima ozbiljno postavljene procese funcionisanja i u skladu sa najvišim svetskim standardima, tako da se problemi ne očekuju – zaključio je Antić.

Govoreći o reorganizaciji rada "Petrohemije", on je ocenio da je jedan od najvećih uspeha Vlade Srbije stabilizacija to preduzeća koje ima veliki značaj za našu ekonomiju.

- "Petrohemija" je u jednom trenutku bila na kolenima, imala je više od 700 miliona dugova. Uspeli smo da je spasimo. Očistili smo dugovanja i od 2015. godine imamo pozitivno poslovanje. Petrohemija u ovom trenutku ima oko 80 miliona na računu – istakao je Antić.

#Aleksandar Antić

#Struja

#Ugalj

'