AKTUELNO

Hrvatska policija juče u Splitu počela da u svojstvu građana ponovo ispituje šestoricu mladića, koji su s Perišem bili u Beogradu.

Specijalni tim policije Hrvatske koji se bavi nestankom Mateja Periša (27) iz Splita, koji je nestao noć uoči Nove godine u Beogradu, počeo je juče da ponovo saslušava prijatelje nestalog mladića i oni će najverovatnije opet biti podvrgnuti poligrafskom ispitivanju.

Foto: Printscreen YouTube/MUP Republike Srbije, Facebook.com/Matej Periš

Kako prenosi Jutarnji list, specijalni tim koji pored srpske policije vodi istragu o nestanku Mateja Periša, čine pripadnici zagrebačke policije i policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Imali koronu

Njih je srpska policija detaljno ispitala i prošli su detektor laži, posle čega su se vratili u Split. Međutim, u njihovim iskazima ima određenih nejasnoća, pa se oni zato opet ispituju u svojstvu građana - objašnjavaju izvori hrvatskih medija i dodaju da su oni tek juče pozvani da daju izjave, jer su po dolasku u Split 3. januara bili pozitivni na koronavirus.
S obzirom na to da im je sada istekao karantin, razgovori su počeli kako bi se od njih saznale neophodne informacije za rasvetljavanje Matejevog nestanka - kaže izvor.

Foto: Društvene mreže/Privatna arhiva

Podsetimo, Splićanin je nestao između 30. i 31. decembra kada je izašao iz kluba "Gotik" u Beton hali i trčeći otišao kilometar i po dalje do Save pomenade, gde se približio reci i od tada mu se gubi svaki trag. Prijatelji, koji su s njim došli u Beograd i bili s njim u klubu "Gotik" njegov nestanak su prijavili policiji 31. decembra u 18 sati.

Šefovi hrvatske policije su po dolasku u Hrvatsku iz Srbije, gde su tokom dvodnevnog boravka, od strane ministrom Aleksandra Vulina i inspektora koji rade na slučaju nestalog Splićanina,informisani o svim detaljima, odlučili da obave informativne razgovore s šestoricom drugova nestalog.

Foto: Privatna arhiva

Antonio Gerovac, načelnik hrvatske Uprave kriminalističke policije rekao je da će pored razgovora sa Splićanima, obaviti i određene radnje vezene za Matejin telefon.

Ako bude potrebno, jedan, dva, sedam razgovora ćemo obaviti s njima - rekao je Gerovac tamošnjim medijima, koji nije želeo da objasni šta će konkretno preduzeti policija.

Foto: Instagram.com/matejperis

Prema navodima Jutarnjeg lista, mladići se ni na koji način ne dovode u vezu s nestankom Mateja Periša.

Sigurno da nakon dolaska iz Beograda, naša policija ima smernice kojima će se voditi prilikom ispitivanja - prenose mediji:
Svakao ne treba zaboraviti da su Matejevi prijatelji imali dve verzije onoga šta se zapravo dogodilo u klubu "Gotik". Prva verzija je ta da je Matej otišao do toaleta i da oni fizički nisu primetili da je on napsutio lokal, dok je druga verzija bila da oni ne znaju razlog njegovog odlaska iz kluba.

Foto: Facebook.com/Nenad Periš

Inače, MUP Srbije je obajavio i video-snimak kompletne rekonstrukciju trase kretanja Splićanina po napuštanju kluba u Beton hali, a potraga za Matejem i intezivno traje već 16 dana. Potragu pomno prati i Nenad Periš, Matejev otac, koji je zamolio sve da ukoliko imaju bilo kakve informacije, to jave policiji.