AKTUELNO

Koronavirus će se menjati kako bi nastavio da živi i dobijati nove forme, kaže direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin i ističe da se zdravstveni sistem sprema za porast broja zaraženih.

- Što se tiče situacije u Srbiji, imamo relativno mali broj prijema u bolnice u odnosu na veliki broj otkrivenih novozaraženih pacijenata - navodi Ašanin i dodaje da se zdravstveni sistem sprema za najgori scenario koji predviđa povećan broj kovid pacijenata.

Prema njegovim rečima, kada je bio pik u septembru i oktobru prošle godine u Batajnici je bio 831 pacijenta, a skoro 100 bolesnika na intenzivnoj nezi od kojih 50 na respiratoru.

- Trenutno je 339 pacijenata u Batajnici, oko 50 je na intenzivnoj nezi, a od njih je 30 intubirano. To je upola manje nego u oktobru prošle godine - kaže Ašanin i dodaje da je broj pacijenata manji i na Infektivnoj klinici.

Međutim, kako je ukazao raste broj pregleda i sada je na oko 250 u toku dana.

- Preti opasnost da zbog rasta broja novozaraženih poraste i broj inficiranih među zdravstvenim radinicima i da se ugrozi proces rada - istakao je Ašanin.