AKTUELNO

Šef Kriznog štaba Davor Božinović i direktor HZJZ-a Krunoslav Capak obraćaju se javnosti na pres konferenciji u Banskim dvorima u Zagrebu. Božinović kaže da su već danima u dogovorima sa štabovima županija gde se zaraza najviše širi.

- Došli smo do nekih rešenja, ona stupaju na snagu u ponedeljak - rekao je, dodajući da će novi talas napraviti pritisak na zdravstveni sistem.

- Što se tiče konkretnih stvari, zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba. Okupljanja s EU digitalnim potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200. Zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom s preko 25 osoba, a ne 50 kao ranije - rekao je Božinović.

Foto: Pixabay.com

- Privatne svečanosti ograničavamo na 20, ne na 30 kao do sada. Izuzetak su privatne svečanosti s kovid potvrdama, tu može biti do 50 ljudi - rekao je.

Što se tiče ugostitelja, više će se kontrolisati stanje u objektima i pridržavanje mera.

- Ograničava se broj gledalaca na sportskim takmičenjima. Što se tiče zatvorenih sportskih objekata, dopušteno je da se popuni 20 posto tribine. Na otvorenom je taj broj 40 posto - rekao je.

Maske će, kaže, biti obavezne u crkvama, bioskopima, muzejima...

Zasad, kaže Božinović, nema skraćivanja radnog vremena kafića. Ali dodaje da će iti bolje kontrole da li se kafići pridržavaju mera.