AKTUELNO

Sofija Stefanović, rukovodilac projekta koji je predstavio praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira u Dubaiju na EXPO 2020, ukazala je za Pink da je taj projekat pokazatelj tehnološkog napretka Srbije u modernim tehnologijamma.

Svetska premijera oživljavanja dogodila se ispred Paviljona Srbija u Dubaiju na EXPO 2020. Tim naučnika na čijem je čelu bila arheolog Sofija Stefanović uspela je ono što do sada nije niko. Uz pomoć Metahjuman tehnologije vratila je život pračoveku koji je zživeo na Bašić prostorima.

Foto: TV Pink Printscreen

Čast da prvi isproba kako izgleda pračovek kada se ljuti, smeje ilii otvara usta imao je mali Kanađanin Srešan Rajan.

- Ekspo je izuzetna prilika da vidite kako danas izgleda svet, a mi smo imali izuzetnu čast i zadovoljstvo da prezentujemo naš projekat, tehnologiju, i da posetiocima omogućimo da vide kako je jedno drevno biće - praistorijski čovek izgledao kada pokazuje svoje emocije - navela je Stefanović.

Ona je navela sa su rekacije ljidi bile fascinantne Kako kaže, ređale su se grimase, mimike, najneobičniji pokreti lica, a pračovek je na video bimu radio isto što i oni.

- Dovoljno je bilo da skenirju telefonom svoje lice kako bi videli rekacije koje imitira praistorijski čovek - rekla je ona.