AKTUELNO

Cene energenata u Evropi porasle su jesenas do rekordno visokih nivoa zbog oskudne isporuke gasa.

Druga zima u toku pandemije koronavirusa donela je neverovatne probleme u vidu električne energije širom Evrope, beleži se nikad veća potražnja za izvorima ove energije.

Poslednja u nizu zemalja koja se suočavaju sa ovim problemom je Nemačka, gde je cena električne energije porasla za 10 odsto, nakon što su Francuzi zatvorili četiri nuklearna reaktora iz bezbezdnosnih razloga.

– Nemačke cene električne energije porasle su za skoro 10 odsto na novi rekord nakon što je EDF (Postrojenje elektrana Fracuske) bili primorana da zatvore zastoje čak četiri nuklearna reaktora iz bezbednosnih razloga, baš u trenutku kada potražnja dostiže vrhunac tokom zimskih meseci. Reaktori čine skoro 10% francuskog nuklearnog kapaciteta – napisao je jedan nemački analitičar na Tviter nalogu.

Cene energenata u Evropi porasle su jesenas do rekordno visokih nivoa zbog oskudne isporuke gasa naspram velike potražnje u ekonomijama koje se oporavljaju od pandemije koronavirusa. Iako su se cene gasa povukle sa oktobarskih rekorda, one su još uvek relativno visoke.

Zemlje članice EU i dalje nemaju zajednički odgovor na rast cena energije, uprkos tome što su njihovi lideri i ministri održali više hitnih sastanaka poslednjih meseci po tom pitanju.

#Evropa

#kriza