AKTUELNO

Guvernerka ne može da donosi neustavne odluke zbog zaduženih u švajcarskim francima.

Guvernerka Narodne banke Srbije rekla je za RTS da banke mogu da primene najmanje "neki od četiri modela" koji im je NBS preporučila, ali da mogu, ako žele i više.

- Banke prihvataju te preporuke i pozivaju gradjane da se odluče za neki od modela. Rokovi još traju, i tamo se rešavaju problemi - rekla je ona i dodala da se do sada oko 3.200 ljudi odlučilo za neki od modela, a 305 je odbilo da primeni neki od njih.

Tabaković smatra da je to verovatno zato što nije previše uradjeno na promociji modela, i što se u javnosti previše prostora davalo onima koji to nisu želeli, podsetivši da su 18 od 30 banaka u Srbiji koje su imale kredite u švajcarcima, vratile gradjanima 43 miliona evra.

- Ali gradjanima to očigledno nije dovoljno. Ipak, mi ne možemo da ulazimo u ugovorni odnos banaka i klijenata -  rekla je ona.

Na komentar da je nekim ljudima to ceo život, ona odgovara da to zna, jer svakodnevno dobija mejlove takve sadržine.

- Nisam neosetljiva na ljudsku bol, ali mi to ne daje za pravo da udjem u postulate tržišne privrede, da donesem neustavnu odluku i da zavučem ruku u nečiji džep - rekla je guvernerka.

Tabaković je istakla da indeksirani krediti u evrima imaju udeo u ukupnim kreditima od 44,1 odsto, dok krediti u francima učestvuju sa 13,3 odsto.

Tabaković je rekla da je, kad je postala guverner, njen prvi posao bio da se bavi francima.

- To tad niko nije tražio, nego sam shvatila da je to veliki problem. Kada je bio novouvedeni proizvod, niko nije ispitivao koliki je to rizik, valutni i kamatni. Bila je praksa da banke uvedu proizvod i samo obaveste NBS o tome. Promenili smo tu praksu - poručila je ona i rekla da NBS neće nikada više dozvoliti da se desi takav problem.

Izvor: RTS

Autor: G.N.

'