AKTUELNO

Inicijativa "Kreni-pokreni" najavila je za danas novu blokadu srpskih saobraćajnica, a pod izgovorom ekološkog protesta, istog dana kada će i predsednik Srbije da poseti Gornje Nedlejice i da sa meštanima razgovara o Rio tintu.

Organizatori su, kako govore stručnjaci za Pink, sasvim sigurno “debelo” naplatili organizaciju i osvnuli se na to da je Marko Blagojević, Đilasov direktor, prodao svoju zemlju Rio Tintu za više od 700.000 evra, a da je upravo on na čelu ekoloških protesta.

Proteklih nedelja javnost u Srbiji posebno je zainteresovana za rad kompanije Rio tinto na području basena Jadar u lozničkom kraju, usled podeljenih mišljenja o tome kakav će uticaj to imati na životnu sredinu.

Foto: TV Pink Printscreen

Naime ova kompanija namerava da eksploatiše značajnu i rudu jadarit koja se koristi za proizvodnju litijumskih baterija.

Kako savetuju stručnjaci, potrebno je još najmanje godinu dana do stručne i merodavne procene uticaja na našu životnu sredinu, što je krucijalni preduslov za bilo kakvu ekološku ili političku debatu o projektu ''Jadar''.

Građani kojima zbog blokade puteva i saobraćaja bude ograničena sloboda kretanja ili dožive neki vid nasilja usled blokade puteva, od danas prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova mogu podneti pozivom na broj 0800 104103, saopštio je MUP.

Foto: TV Pink Printscreen

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić rekao je za Pink da su ovi protesti makretinški spin kojim se pokušava da se Srbija prikaže u lošem svetlu.

- Ovde je Srbija stavljena u taj proces, ako zaista raščisti te puteve. Ljude obmanjuju da su to spontani protesti. Mediji koji propadigaru nasilje promovišu ove proteste - rekao je Krstić.

Foto: TV Pink Printscreen

Saša Milovanović komentarisao za napade na bageristu od strane tkaozvnaih ekoloških protestanata.

- Njemu je oko i dalje zatvoreno, pitanje je da li će on i dalje videti - rekao je on.

Kako on ističe, krajnji cilj ovih protest aje destavbilizacija srbije.

- Oni žele da dođu na vlast bez izbora, jer znaju da nemaju podršku građana kakvu ima Aleksandar Vučić. Iz samo dva primera vidi se licemerstvo ovog ekološkog pokreta koji je politizovan, ima tu i ljudi koji su tu zbog ekoloških ubeđenja došli tu. Evo prvi primer je Marko Blagojević koji je bio zamenik ministra bez portfelja, i sada u avgustu je prodao svoje imanje Rio tintu za 720.000 evra. Drugi primer je Savo Manojlović koga finasira Konard Adenauer fondacija. Manojlovoć dobija pare od nemačke firme koja se bavi litijumom i konkutentna je firmi Rio tinto - rekao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Dejan Vuk Stanković rekao je da Dragan Đilas može da bude benefitor nacionalne bezbednosti.

- Aktuelan vlast se bori za stabiulnu i sigurnu Srbiju. Ono što je interesantno je da Đilasovi saradnici imaju duple standarde, i da vagaju od čega mogu da profitiraju - rekao je on.