AKTUELNO

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je država uspela da sačuva Resavicu i najavio da bi plan restrukturiranja i reorganizacije tog preduzeća, zajedno sa planom finansijske konsolidacije, trebalo da bude gotov do kraja godine.

Antić je čestitao Dan rudara poželevši da taj, možda i najteži posao, rade u što bojim uslovima, budu poštovani i da se živi i zdravi vraćaju sa posla. Ističe da vlada zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem čini velike napore kako bi se ta privredna grada unapredila i rudarstvo modernizovalo.

Foto: Tanjug

-Zajedno sa ekspertksim timom Svestske banke pravimo plan restrukturiranja i reorganizacije ove kompanije zajedno sa planom finansijske konsolidacije i očekujem da će on biti gotovo do kraja godine i nakon toga usvojen u Vladi Srbije - rekao je Antić novinarima tokom posete Resavici povodom obeležavanja Dana rudara - 6. avgusta.

Kako kaže, treba niz odgovora da se da u vezi sa budućnošću tog preduzeća - JP PEU Resavica, a plan će dati odgovore koji su to rudnici koji imaju dovoljne zalihe uglja i ekonomičnost da u njih treba ulagati, pre svega, u modernizaciju proizvodnje, zaštitu na radu i ekologiju.

Foto: Tanjug

-U proteklih nekoliko godina smo uspeli da sačuvamo Resavicu, koja je u jednom trenutku bila na kolenima sa velikim brojem problema od ranije. Pre svega, vezanih za smenski rad koji su paralisali rad ove kompanije, sudski izvršioci su pretili da ovu firmu ugase i u dogovoru sa sindukatima pristupli smo rešavanju tog problam i vlada je podržala Resavicu i obezbedila sredstva da se taj smenski rad isplati - rekao je ministar.

Ističe da je država "udahnula novu energiju" kompaniji koja sada sa daleko više optimizma čeka budućnost.

Antić dodaje da je Resavica veoma značajna za državu, s obzirom da se njeni rudnici nalaze uglavnom u nerazvijenm delovima Srbije.

-Zato održanje ove kompanije ima strateški značaj za Srbiju i zato ćemo nastaviti sa podrškom Resavici, ali ona mora biti takva da u trouglu: vlada, menadžment i sindikati, počnemo da dajemo odgovore koji treba da obezbede da ova kompanija radi ekonomski održivo - poručio je Antić.

#Aleksandar Antić

#Resavica

#Rudnik

'