AKTUELNO

Školski raspust neće biti pomeran, već će sve ostati kako je planirano školskim kalendarom, rečeno je nakon završetka Kriznog štaba.

Sednica Kriznog štaba počela je danas u 15 časova, kako je i najavljivano. Sednica je ovaj put imala je oznaku "hitno", na zahtev medicinskog dela.

O mnogim merama se polemisalo danima, a očekuje se da će glavna tema na sednici biti novi "omikron" soj, ali i datum početka i vreme trajanja školskog zimskog raspusta u Srbiji.

Pored toga, na Kriznom štabu bilo je reči i o kovid propusnicama, tačnije produženju njihovog važenja, ali i proširenju spiska objekata u kojima su one potrebne.

Zbog novog omikron soja, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" predložio je listu zemalja sa posebnim rizikom od importovanja ove varijante korona virusa.

Kako navode mediji, na spisku su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Za putnike koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, predlaže se testiranje PCR metodom odmah po sletanju na Aerodorom Nikola Tesla, i boravak u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata.

Foto: Unsplash.com

Omikron

U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih uz sve mere zaštite vozi u izolaciju u kovid bolnicu Batajnica.

Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Zimski raspust

Članovi medicinskog dela Kriznog štaba, po svemu sudeći, ostaju pri tome da zimski raspust krene ranije.

- Tražićemo da poslednji radni dan u školama bude petak pred Svetog Nikolu, odnosno 17. decembar, i da đaci zvanično budu na raspustu od 20. decembra - nezvanično za Telegraf.rs kaže izvor iz Kriznog štaba.

Foto: Tanjug AP/CECILIA FABIANO/LAPRESSE VIA AP, Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Podsetimo, ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da Ministarstvo za sada ostaje pri tome da raspust počne prema školskom kalendaru, odnosno 31. decembra, ali i da je spreman na pomeranje, ukoliko u Kriznom štabu to budu tražili.

Kovid propusnice

Kao jedna od informacija koja se pominje kada bi po novom pravilu kovid propusnice mogle da važe pominje se 18 sati.

Pojedini mediji su naveli da je to minimum koji traže medicinari u Kriznom štabu ako ne može da se uvede da važi 24 sata.

Kako je rekao epidemiolog Predrag Kon ranije za Blic, njihovo delovanje bi trebalo da bude prošireno i na neke druge delatnosti, te da kovid propusnice nisu inicijalno bile namenjene samo za ugostiteljske objekte.

Foto: TV Pink Printscreen, TWitter.com

Dosta je polemike prethodnih dana bilo da li bi one mogle biti uvedene za bioskope, pozorišta, koncerte, utakmice, ali i teretane i kozmetičke salone.

- Kako da ne, o tome se razmišlja. Kovid propusnice u osnovnoj zamisli nisu bile namenjene samo ugostiteljskim objektima, nego i šire na svim mestima na kojima može doći do zaražavanja. Važna stvar je što mi još uvek nemamo kovid propusnice koje važe 24 sata. To je prvi i osnovni zahtev, a zajedno sa tim bi išlo i sve ovo ostalo - kazao je član Kriznog štaba.

Ipak,izvori bliski Kriznom štabu rekli su pojedinim medijima da to neće biti tema na kojoj će se danas insistirati.

Autor:

#koronavirus