AKTUELNO

Kukuruzno brašno i griz, od kojih se sprema palenta, imaju neverovatno pozitivno dejstvo na celokupni ljudski organizam. Zbog toga što ne sadrži gluten, palenta se preporučuje svim uzrastima.

Palenta sadrži prirodne masti, odnosno karitenoide koje podstiču bolji i kvalitetniji rad crevnog sistema.

Fosfor, cink, magnezijum, kalijum, selen, bakar i mangan su materije koje su veoma korisne našem telu, a kukuruz je njima veoma bogat.

Kada su dijete u pitanju, palenta se srdačno preporučuje. Ona sadrži minimalnu količinu kalorija i zbog toga predstavlja idealnu namirnicu za mršavljenje.

Foto: Pixabay.com

Palenta je dobra i za vaša creva, jer jača ćelije debelog creva, ukoliko se konzumira redovno. Takođe, ona je prirodni antioksidans vašeg organizma.

Zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, palenta smanjuje nivo holesterola u krvi, i sprečava gomilanje masti i kilograma.

Palenta je najzdravija kada se sprema samo sa vodom i malo ulja. Takođe, nemojte dodavati sir, pavlaku, slaninu, prženi luk ili bilo šta drugo što ste navikli da dodajete.

U veću šerpu uspite 3 i po šolje vode, pa dodajte malo ulja i prstohvat soli.

Kada voda proključa, smanjite vatru na minimum i sipajte šoljicu kukuruzne palente. Mešajte da se ne bi zgrudvala.

Autor: Z.L.