AKTUELNO

Zemljotresi koji su u subotu i u utorak uveče pogodili Mladenovac i Kragujevac su najjači udari tla koji, na sreću, ne izazivaju oštećenja. Već nešto jači zemljotres mogao bi da predstavlja veliki rizik za sve stare i divlje građevine kojih nažalost, ima u ruralnim područjima širom Srbije ali i u Beogradu.

Tokom proteklog vikenda Mladenovac je pogodila serija slabijih zemljotresa, da bi se u subotu uveče osetio potres jačine 3,9 stepena po Rihteru.

Video: Facebook.com

Prošle noći na meti zemljotresa bio je i Kragujevac, gde se osetio potres jačine 3,9 stepeni po Rihteru a zatim ujutru nešto posle 5 sati još jedan oko 2 stepena.

Tu nije bio kraj – oko 8 sati ujutru zatreslo se i u Topoli.

Klimatolog Milan Stevančević objašnjava da su zemljotresi prirodna pojava i da se dešavaju na svakih 10-11 godina. Trenutno, kaže Stevančević, nije moguće predvideti zemljotres, ali očekuje da bismo sa prelaskom seizmologije na heliocentrični pristup mogli da govorimo o predviđanju ove pojave.

- Sve što se dešava na zemlji, dešava se pod dejstvom dve sile: elektromagnetne i gravitacione – pojašnjava Stevančević za „Novo jutro“.

Foto: TV Pink Printscreen

Goran Rodić iz Građevinske direkcije Srbije kaže da je naša zemlja svrstana u takozvanu šestu zonu, što znači da može da je zadesi zemljotres magnitude šest stepeni Rihterove skale. U tom slučaju, objekti koji nisu rađeni po seizmičkim propisima, mogu da pretrpe ozbiljna oštećenja.

- Urbanisti moraju da znaju koliko rastojanje treba da je između zgrada, zbog požara, zemljotresa i slično. Seizmolozi daju podatke i o sklonosti zemljotresima određenog zemljišta, pa se na osnovu toga rade projekti i biraju materijali za izgradnju objekata. Trebalo bi da i danas ne sme da se izda građevinska dozvola, ako projekat nije prošao reviziju – kaže Rodić za Pink.

Srbija je zaštićena od jačih zemljotresa

Stevančević kaže da je naša zemlja, uzimajući u obzir seizmičku raspodelu, zaštićena, a Beograd nije ugrožen.

- Srbija se nalazi između dve struje: rumunske i italijanske. Kod nas mogu da dođu samo slabe sunčeve energije koje mogu da izazovu zemljotrese. Kod nas neka tih jakih struja, pa nema ni jakih zemljotresa. Može da nas pogodi potres od pet stepena po Rihteru, to jeste jači zemljotres, ali je redak, javlja se na svakih desetak godina. U vreme kad je prostor između Sunca i Zemlje prazan, nema čestica – kaže Stevančević.

Kritične tačke u Srbiji

Rodić kaže da, u slučaju jačeg zemljotresa, stanovnici Novog Beograda imaju najmanje razloga za strah i brigu.

- Novi Beograd je rađen posle zemljotresa u Skoplju, pa je rađen po propisima. On je svojom geomehanikom i karakteristikama zemljišta najviše otporan na seizmičke aktivnosti - kaže Rodić.

Foto: TV Pink Printscreen

Najveći problem predstavlja, kaže Rodić, divlja gradnja.

- Beograd ima preko 10 miliona kvadrata divlje gradnje. Čitava naselja poput Kaluđerice, Veljka Vlahovića – ne dao Bog požara i zemljotresa! Zgrade su građene jedna do druge, ako krene urušavanje, padaju jedna na drugu. To nije dizanje panike, nego upozorenje – kaže Rodić.

#Goran Rodić

#Milan Stevančević

#Srbija

#Zemljotres