AKTUELNO

Ovaj način ishrane postao je popularan među mnogim poznatim ličnostima.

U poslednje vreme mnoge javne ličnosti, među kojima i najčuveniji i najuspešniji srpski teniser svih vremena, Novak Đoković, izabrali su poseban režim ishrane koji isključuje meso i mesne prerađevine. Veganstvo je stil i način života kome ljudi sve više pribegavaju iz različitih pobuda i razloga.

Koliko i kako je moguće hraniti se kvalitetno i zdravo ovakvim načinom ishrane i da li su potrebni suplementi koji će nadoknaditi pojedine namirnice za Telegraf.rs objašnjava poznati nutricionista.

- Veganski zivot podrazumeva da ne koristite bilo koji proizvod životinjskog porekla, od ishrane, odeće, obuće, u kozmetici i farmaceutskoj industriji - kaže za Telegraf nutricionista Branka Mirković.

Ona navodi da ovi ljudi imaju stav da životinja nije roba i da se ne ubija radi dobrobiti ljudi.

- Biti vegan je odluka koja zahteva informacije, ali i znanje kako se ispravno hraniti, uzimati obroke da bi se uneli svi makro i mikro nutritijenti. Određene minerale nije moguće uneti veganskom ishranom i zato svi kvalitetni veganski sajtovi i instruktori preporučuju određenu suplementaciju, koja nije komplikovana, a dostupna je - navodi Mirković.

Ona dodaje da je biti vegan više od načina ishrane, to je zapravo stil života.

- Potrebne su instrukcije za nabavku i pripremu veganske hrane i obroka. Mnogi ljudi poznati i ostvareni u svojim profesijama bili su vegani i tvrdili da im je takva ishrana veoma pomogla u dostizanju ciljeva i postizanju uspeha- objašnjava Mirković.

Ona dodaje da, recimo u pravoslavlju, postoje dugotrajni postovi, odnosno periodi do 180 dana godišnje kada se vernici hrane veganskom ishranom.

- Postoje i periodi postova kada se samo pije voda i to nije gladovanje ili dijeta, već je to pročišćenje organizma od toksina. Zbog toksina i preterane kiselosti organizma koja nastaje usled čestog konzumiranja mesa i mesnih proizvoda u ishrani telo stari, razboljevamo se, a imunitet drastično slabi- objašnjava sagovornica Telegrafa.

Ona navodi da postoji puno razloga da se bar povremeno odlučimo za veganski način ishrane.

- Međutim, ukoliko zaista želite da imate koristi od ovakvog načina ishrane, pre nego što na njega pređete konsultujte se sa stručnjakom - savetuje Mirković.

Ona navodi da neprevilno i nestručno prelaženje na veganski način ishrane može prouzrokovati zdravstvene tegobe.

Veganstvo nije preporučljivo za decu i mlade

- Ne preporučuje se stroga veganska ishrana deci i mladima u razvoju. Prihvaćeno je da posle 18 godina svako ima pravo da odluči da se hrani veganski, ako to želi - navodi Mirković.

Ona ističe da postoji nekoliko kategorija veganstva:

- Takozvani rou (row) vegani koji za ishranu koriste samo sveže voće, povrće, žitarice i mahunarke. Lakto vegani, su druga kategorija i uvode u ishranu mlečne proizvode. Treća grupa su oni koji koriste i jaja u ishrani. Ove veganske grupe ne jedu ništa od namirnica koje imaju krvotok i oči - navodi Mirković.

Ona dodaje da fleksibilnije grupe vegana jedu povremeno ribu.

Mirković navodi da korišćenje veganske ishrane može biti motivisano i duhovnim i kulturološkim razlozima.

- Ljubitelji zivotinja često se opredeljuju u odraslom dobu da ne jedu meso životinjskog porekla iz empatičnih razloga - navodi nutricionista.

Veganski način ishrane se neretko primenjuje i poželjan je kako bi se lakše rešile pojedine zdravstvene tegobe.

- Dokazano je da određene zdravstvene tegobe nestaju, bolesti se zaustavljaju čak dolazi do poboljšanja zdravstvenog stanja i izlečenja ukolko se u ishrani u jednom periodu koristi isključivo povrće - navodi Mirković.

Ona dodaje da se telo takvom ishranom alkalizuje, pa je skoro minimalna mogućnost da dođe do oboljevanja od karcinoma, tumora, autoimunih bolesti...

- Povremena veganska ishrana je svakako korisna i trebalo bi je upražnjavati zbog poboljšanja opšteg stanja organizma. Međutim, ona ne daje rezultate kod skidanja kilograma, ako nije izbalansirana uz preporuku nutricioniste - navodi Mirković.

Ona navodi da neki ljudi biraju ovakav način ishrane iz pomodaarstva, ali da je taj put pogrešan, jer takvi vrlo brzo odustanu ili imaju kontraefekte ovakvog načina ishrane.

Autor: