AKTUELNO

Serija zemljotresa juče je pogodila Mladenovac, a poslednji je bio sinoć oko 23 sata i 30 minuta jačine 3,9 stepeni. Građani su poručili da se sve ljuljalo, a pojedini su skočili iz svojih kreveta.

Takođe, žitelji Mladenovca i okolnih mesta u kojima se osetio ovaj potres, kažu da ne pamte tako jak zemljotres u svojim životima. Drugi govore i kako su u strahu da nakon zemljotresa ne proradi i vulkan na planini Kosmaj.

Foto: Wikipedia.org

Na planini koja obiluje bukovom i hrastovom šumom, prelepim i prostranim livadama i proplancima, a u podnožju su zastupljeni voćnjaci i njive, nekada je bio aktivan najsnažniji vuklan u Srbiji, što retko ko zna.

Najintenzivnija vulkanska aktivnost zahvatila je Srbiju pre oko 40 miliona godina.Vulkanske oblasti sreću se i na Fruškoj gori i u Šumadiji (Avala, Kosmaj, Žuti oglavak i Klještevica), kao i na severu Vojvodine. Vulkanizam u doba tercijara (period nakon izumiranja dinosaurusa pre oko 65 miliona godina) bio je veoma raznovrstan.

Foto: Printscreen YouTube

U jednom momentu je postojao lanac svih mogućih oblika vulkanske aktivnosti koji se protezao od Fruške Gore do Kosova, sa centrom u planini Rudnik. Avala, Kosmaj, Kotlenik... samo su neke od planina gde je vulkanska aktivnost bila presudna za njihov današnji oblik.

Inače, Kosmaj je visok 626m i skoro je 100m viši od najvišeg vrha Fruške gore. Posle Avale (506 m) je najniža planina u Šumadiji sa svojih 626m nadmorske visine. Na njemu se ističu tri vrha: Mali, Goli i Rutavi. 

POGLEDAJTE UZNEMIRUJUĆI SNIMAK ZEMLJOTRESA NOĆAS U MLADENOVCU:

Video: Facebook.com