AKTUELNO

Informišite se na vreme.

U ugostiteljske objekte u zatvorenom, od danas u 22 sata, kada počinje primena kovid-propusnica, gosti će moći da uđu sa potvrdama o vakcinaciji ili preležanoj bolesti koje već poseduju u pisanom ili elektronskom obliku.

Isto važi i za negativan rezultat PCR testa (ne stariji od 72 sata), i antigenski test, ne stariji od 48 sati. Novo, u odnosu na prekjuče postavljena tri uslova za kovid-potvrdu, jeste to što će validan "pasoš" predstavljati i rezultat testa na antitela, koji potvrđuje dovoljan nivo zaštite, ali pod uslovom da je izdat u državnoj ustanovi. Juče je dogovoreno da kontrola poštovanja nove protivepidemijske mere počne odmah u subotu uveče, ali će inspektori tada "izricati" samo usmene opomene, a kažnjavaće od ponedeljka, 25. oktobra.

Foto: Pixabay.com/Komunalna milicija, Privatna arhiva

Ovo su kazne za pravna i fizička lica koja ne budu sprovodila pomenute odluke:

- U iznosu od 300.000 dinara kazniće se pravno lice

- U iznosu od 150.000 dinara biće kažnjen preduzetnik

- U iznosu od 50.000 dinara biće kažnjeno odgovorno lice u pravnom licu

- U iznosu od 30.000 biće kažnjavani "kovid redari", odnosno odgovorna lica za sprovođenje mera

- U iznosu od 5.000 biće kažnjeno fizičko lice koje prekrši mere

Foto: Tanjug, Pink.rs

Šta su obaveze ugostitelja?

Na sednici Vlade, u konsultaciji sa Kriznim štabom, zvanično je doneta odluka o ovim novim pravilima. Obaveza ugostitelja je da proveri svakog gosta pre ulaska u lokal, isto kao što to već nekoliko meseci rade u zemljama EU, pa i ponegde u regionu. Razlika je što se, recimo u Sloveniji, pokazuje samo pisana potvrda ili digitalni sertifikat, a kod nas će, kako je najavljeno, uz to redari tražiti na uvid i neki od ličnih dokumenata sa slikom. Tako bi trebalo da se spreče zloupotrebe, odnosno korišćenje tuđih dokaza o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

Foto: Pixabay.com

I o tome se juče diskutovalo na sastanku predsednice Vlade Ane Brnabić sa nadležnim službama, a sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor BIA Bratislav Gašić. Odlučeno je da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka, 25. oktobra. U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem. Ovaj period bez kažnjavanja za vikend ostavljen je kako bi ugostitelji imali dovoljno vremena da pronađu što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole kovid-sertifikata.

Iz Vlade je objašnjeno da je cilj uvođenja kovid-propusnica isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika, a nikako novčano kažnjavanje građana.

#koronavirus