AKTUELNO

Ljuban Karan, bivši pripadnik KOS-a, kaže da jučešranja dešavanja na severu Kosova i Metohije dobijaju svoje konture i da se može zaključiti ko je napravio scenario.

Karan ističe i da treba izdvojiti reč "operacija", što znači da je to serija velikog broja akcija koje će biti uspostavljene, naglašava Karan za jutarnji program TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ova akcija ili operacija već dobija svoje konture da se može zaključiti ko je napravio scenario iz izjave ministra lažne države Kosovo. On u svojoj izjavi, i ovi zapadni mediji u izjavama NATO, oni navode to kao operaciju zakonosti. Treba izdvojiti ovu reč operacija. Operacija je serija velikog broja akcija koje će biti uspostavljenje - govori Karan.

Foto: TV Pink Printscreen

Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost izjavio je kako se nigde ne spominje upotreba oružja i ranjavanje Srbina Srećka Sofronijevića u stranim izveštajima. To nam, kako priča Kajtez, govori odakle vetar duva.

Gledajte, kakva je to perfidnost. Oni govore o tome da su napadnuti policajci, novinari i građani. Dakle, nigde se ne spominje upotreba vatrenog oružja, ranjeni i ovaj dečko koji će hvala Bogu verovatno preživeti. To nam govori odakle vetar duva. Drugi momenat, ovaj put je prosto sticajem oklonosti prošlo bez žrtava. Ako u narednom periodu zapad želi rat, taj rat će početi tako što će ROSU sa dugim cevima krenuti na sever. Ići će na to da bude žrtava i to će biti tačaka iza koje nema nazad - kaže Kajtez.

Foto: TV Pink Printscreen

Miloš Garić, glavni i odgovorni urednik portala "Kosovo online", kaže da juče na severu Kosova i Metohije nažalost nije prošlo bez žrtava. On je rekao kako je preminula jedna starija žena od posledica šok bombi i suzavaca koji su bačeni u njeno dvorište.

Foto: TV Pink Printscreen

Nažalost, postoje opasnosti da se ovo nastavi i da vlasti u Prištini i Kurti nemaju nameru da odustanu od svog uludog nauma. Ja bih samo jedan detalj pomenu, a to je da nije prošsao dan bez žrtava. Žena iz Zvečana je umrla, njima je u dvorište upalo na desetine patrona šok bombi i suzavca. Ona je bila lošijeg zdravlja, ali od šoka, od dima, od atmosfere u njenom dvorištu, žena je podlegla i tokom popodnevnih sati umrla. To je tragična posledica tih događaja u Zvečanu i u Severnoj Mitrovici. Ono o čemu je dalje reč, vezano za tu podršku koju Priština nažalost ima sa zapada, to je sada velika opasnost koja preti i ovo što smo čuli juče, ne uliva optimizam da će se na Prištinu uticati na pravi način. Ovde imamo nekoliko razloga zbog čega je Kurti ovako agresivno krenuo na Srbe. Jedan deo su lični razlozi, poljuljan mu je ugled među Albancima, pada mu rejting, sve što je obećao nije uradio. On se bori protiv kriminala tako što pleni srpske lekove i sokove na severu Kosova - priča Garić.

Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije rekao je kako je još 2013. godine porpisano da specijalne jedine ne mogu na sever Kosova bez dozvole, kao i da su ovoga puta izgleda imali saglasnost.

Foto: TV Pink Printscreen

Priča i kako nisu uspeli da kriminalnim grupama uzdrmaju vlast u Srbiji, kao i da dijaloga sa Prištinom nema zato što su se pojedini nadali da će vlast u našoj zemlji pasti, kako bi drugi doveli strane satelite i priznali Kosovo.

Foto: TV Pink Printscreen

2013. godine je potpisano da specijalne jedinice KOS-u ne mogu na sever Kosova. Moramo da gađamo tačno u centar, dakle, ne može niko da dođe na sever Kosova dok nema saglasnost NATO. Dakle, nisu uspeli da kriminalnim grupama uzdrmaju vrh, želeli su da vlast padne. I još nešto, znate zašto nema dijaloga sa Prištinom, zato što su imali obećanja da će možda vlast u Srbiji da padne, pa će dovesti njihove satelite i da će priznati Kosovo. Tu je njima problem. Zato, idu na drugi plan - kaže Milosavljević.