AKTUELNO

Na primeru porodilje D. J. (26) iz Beograda, kovid-19 je još jednom pokazao nepredvidivost.

Porodilja D.J. od samo 26 godina preminula je pre dva dana od kovida 19, a iza sebe je ostavila bebu od tri meseca, potvrdio je pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice Karaburma.

- Ništa nije moglo da pomogne. Porodilja iza koje je ostala tromesečna beba, kod nas je stigla 5. oktobra, u teškom opštem stanju, bukvalno razorenih pluća. Dovezena je od kuće, ne iz neke druge bolnice, ali kovid je takav, možda je ona tog popodneva bila dobro, a već uveče jako loše. Odmah je primljena u intenzivnu negu, odmah priključena na respirator, ali pluća su bila u tako lošem stanju da ništa nije moglo da se uradi. Borili smo se pet dana, preminula je 10. oktobra - priča doktor.

Foto: Pixabay.com

Doktor Udovičić kaže da bolnica ima potvrdu da porodilja nije vakcinisana, a pre nekoliko dana izjavio je da je upravo ova porodilja bila najmlađi pacijent i da je u teškom stanju.

- Najmlađi pacijent je žena koja se porodila pre tri meseca. Ona je u teškom stanju, upravo se spremamo da je intubiramo. Njen život je ugrožen, beba je ostala kod kuće - rekao je tada Udovičić.

Nažalost, porodilja je preminula prekjuče popodne posle teške borbe za život.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dr Udovičić naglašava i da je mlada žena bila nevakcinisana i da je iza nje ostala beba stara tri meseca.

- Neverovatno koliko mnogo trudnica i porodilja umire od kovida u poslednje vreme. I nju su savetovali da se ne vakciniše u trudnoći. Nemamo objašnjenje zašto se to dešava, samo savet da slušaju preporuke srpskog, evropskog i svetskog udruženja ginekologa i da se vakcinišu - kaže dr Udovičić i dodaje:

Trudnice su najosetljivija i najranjivija populacija i svaka zloupotreba njihovog zdravlja u smislu manipulisanja lažnim podacima i nestručnim savetima morala bi biti zakonom sankcionisana.

#Ivo Udovičić

#Smrt

#porodilja