AKTUELNO

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će na predstojećem samitu "šest regionalnih ekonomija" u Trstu biti osnovana zajednička komora koja će se baviti samo regionalnim povezivanjem biznisa.

Kako je naglasio ta komora će biti osnovana sa ciljem da preporučuje vladama regiona šta je ono što treba da urade kako bi regionalna ekonomija dobro funkcionisala, koje su šanse za investiranje u regionu, ali i za privlačenje stranih investicija u region.

-Problemi šest ekonomija su već identifikovani i poznati - rekao je Čadež u Jutarnjem programu Televizije Pink.

Foto: Printscreen

On je ukazao da je problem "što šest ekonomija u regionu čine tek jednu trećinu BDP EU 28, kompletne Evropske unije".

- Kada pogledate 11 novih članica u EU, to je samo polovina njihovog BDP. Zatim problem izvoza. Identifikovani su i novi problemi, a to su veliki troškovi privrede, a privrednici u regionu plaćaju mnogo veće troškove od privrednika EU - rekao je Čadež.

-Potrebno je duplo više papirologije nego u zemljama EU za prelazak granice počev od carinske procedure, fitosanitarne inspekcije - ocenio je on.

Važan deo nastavka Berlinskog procesa u Trstu jeste i potpisivanje ugovora o transportnoj zajednici, gde će se govoriti o infrastrukturnim projektima, izgradnji autoputeva.

-Mi dosta slušamo o autoputu Niš- Priština, a izgradnja ne zavisi od nas, koliko od druge strane. On nije važan samo ekonomski, on je i mirovni projekat. Autoput Niš- Priština, pa dalje Priština -Tirana, Tirana - Drač, otvarate novi koridor - naglasio je predsednik PKS.

Govoreći o osnivanju carinske unije on je rekao da je to logična ideja, jer jednog dana kada uđemo u EU "biće svi deo zajedničke carinske unije.

-Ajde sada da vidimo šta možemo da uradimo, da imamo integrisan ekonomski perostor - rekao je Čadež.

#Biznis

#Marko Čadež

#Privredna komora Srbije

'