AKTUELNO

Ekonomisti iz regiona smatraju da je ovo prvi korak ka stvaranju Balkanske carinske unije za koju se već nekoliko meseci zalaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu biće potpisan Ugovor o transportnoj zajednici, posle čega će sve zemlje u tom regionu imati jedinstveno tržište kada je reč o transportu.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potvrdila je da će u Trstu biti potpisan taj sporazum. Ona je objasnila da je to velika stvar za Srbiju, koja se graniči sa velikim brojem zemalja.

Ona je navela da to povezivanje Srbija ostvaruje koridorima 10 i 11, železničkom prugom prema Mađarskoj, autoputem Niš- Merdare- Priština, kao i da je u u transportnu infrastrukturu Beograd uložio gotovo 16 milijardi evra.

Svaki izgrađeni put donosi nove investicije, nova radna mesta. Kao što smo pre desetak godina potpisali jedinstveno tržište električne energije, tako ćemo imati sada jedinstveno tržište transporta - pojasnila je ministarka, istakavši da će Srbija da insistira da tome da na granicama nema zastoja i da roba i putnici ne čekaju.

Pročitajte još: Brnabićeva naložila pregovore o "Fijatu" na najvišem nivou

Pripreme za veliki samit zapadnog Balkana i Evropske unije, koji se 12. jula održava u Trstu, u finišu su. Očekuju se desetine zvaničnika oba bloka, na stolu su stotine miliona evra vredni projekti i desetine miliona evra bespovratne pomoći EU za njihovu realizaciju.

U Trst će doputovati i kancelarka Angela Merkel, kako bi u ime EU zajedno sa kolegom iz Italije pokazali zemljama u regionu da Brisel računa na njih.

Sastaće se šefovi država i vlada Balkana i država EU te će biti ministarskih susreta na nivou privrede i trgovine, transporta i diplomatije

Ekonomisti iz regiona smatraju da je ovo prvi korak ka stvaranju Balkanske carinske unije za koju se već nekoliko meseci zalaže premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Podsetimo, Balkansku carinsku uniju (BCU), koju bi činilo pet zemalja i imala bi tržište veće od 20 miliona ljudi.

Osim toga, ona bi pomogla održavanju regionalnog mira i stabilnosti, a region bi bio mnogo interesantniji i stranim investitorima zbog postignute stabilnosti i ukidanja carinskih barijera.

Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco uveren je da će na predstojećem Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana biti donete važne odluke koje će da podstaknu integracije u regionu na političkom i na ekonomskom nivou, što bi, primećuje, građanima omogućilo da lakše putuju i trguju.

Te su odluke potrebne, smatra Đuzepe Manco, da bi se odredili konkretni prioriteti u regionu, poput dugo očekivanog Ugovora o transportnoj zajednici i osnivanja Sekretarijata Privredne komore Zapadnog Balkana, koji će doneti snažniji ekonomski rast i razvoj regiona.

#Aleksandar Vučić

#Trgovina

#Zapadni Balkan

'