AKTUELNO

Vrednost američke nafte pala je za 2,7 odsto na 44,3 dolara po barelu, a nafta Brent takođe za 2,7 odsto na 46,8 dolara po barelu.

Indeksi na Vol stritu danas su u plusu, posle izveštaja o otvaranju većeg broja radnih mesta u SAD od očekivanog, dok su cene nafte naglo pale.

Na sredini dana, indeks Dau Džons je u plusu 0,5 odsto, Standard end pur 500 porastao je 0,7 odsto, a Nasdak 1,1 odsto.

Evropski indeksi završili su trgovanje različitim rezultatima. Nemački indeks DAX porastao je manje od 0,1 odsto, francuski CAC 40 pao je 0,1 odsto, a britanski FTSE 100 je u plusu 0,2 odsto.

Pročitajte još: Mihajlović: Ugovor o transportnoj zajednici važan za Srbiju

Svi bitniji indeksi na istoku završili su dan u minusu, osim šangajskog kompozitnog indeksa koji je porastao 0,2 odsto. Japanski indeks Nikei 225 pao je 0,3 odsto, kao i južnokorejski Kospi. Hongkonški Hang Seng u crvenom je 0,5 odsto, dok je sidnejski S&P/ASX 200 završio u minusu od 1,0 odsto.

Investitori su pozitivno reagovali na podatak o otvaranju 222.000 novih radnih mesta u junu, što je više od predviđanja analitičara, dan posle najvećeg pada vrednosti akcija od sredine maja usled razočaravajuće mere privatnih firmi o zapošljavanju. U izveštaju američkog Ministarstva rada navodi se i da je u junu povećan broj ljudi koji su tražili posao i da je vlada povećala procenjen broj novozaposlenih za april i maj, navodi Asošiejted pres.

Cene nafte danas su naglo pale, a analitičari smatraju da su se investitori fokusirali na jučerašnji izveštaj o energetskom snabdevanju u kojem su izneti podaci o znatnom povećanju proizvodnje nafte u SAD, navodi AP.

#Berza

#Cena

#nafta

'