AKTUELNO

Pisac i lider SPO Vuk Drašković rekao je večeras kako ima utisak da se Kosovski boj nikada nije završio i da nikada neće prestati priča o ovom događaju.

U nastavku gostovanja kod Srđana Predojevića na TV Vesti, Vuk Drašković je rekao i kako do druge polovine 19. veka Vidovdan nikada nije bio u kalendaru obeležen kao crkveno slovo. Istakao je i kako je Murat čestitao Obiliću u momentima dok je umirao.

Foto: TV Vesti

Kosovski boj, imam utisak da nije prestao i kako meni izgleda, neće nikada prestati. Nikada neće prestati sećanje, priča, mit o Kosovskom boju. Do druge polovine 19. veka nema Vidovdana u kalendaru kao crkvenog slova. Imalo je nešto drugo. Imalo je Kosovsko predanje. Imamo predanje da Murat čestita Milošu Obiliću, svom ubici, dok umire. Nema do druge polovine 19. veka ni prizvuka u tim narodnim pričama, da je to bio sukob civilizacije, hrišćanstava i islama. Provlači se mit da je to bio okršaj dve vojske koje su jedna drugu poštovale. Poginuo je još jedan car, Muratov sin - kaže Drašković.

Foto: TV Vesti

Drašović kaže i da neće obraćati pažnju na izjave koje su juče stigle sa Kosova, da u Kosovskom boju nije učestvovala srpska vojska iako ju je predvodio srpski vladar.

Ja na to ne bih obraćao pažnju. Istorija je odgovorila jasno na to pitanje. To je bio sudar dve vojske. Srpske, na čelu sa Lazarom, i Turske vojske. Obe vojske su bile šarolike, naravno. Ima čak i Srba koji dolaze na Kosovo i tuku se protiv Lazara. Vuk Branković se časno bori na Kosovu, i nakon Kosova, Vuk Branković umire u Stambolu u zatvoru. Međutim, Vuk Branković je izdajnik. Veliki junak je Marko Kraljević, a poginuo je kao turski vazal u borbi protiv hrišćana. Ovo su sve krivotvorenja i velike neistine mita o Kosovu - dodao je Drašković.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!