AKTUELNO

Što laganija garderoba i flašica vode, kao i izbegavanje izlaženja u najtoplijem delu neki su od osnovnih stvari koje treba da ispoštujemo u prevenciji od sunčanice i toplotnog udara, rekla je za PINK Nevena Živić, instruktorka prve pomoći u Crvenom krstu Beograd.

Živić je istakla da preterano izlaganje suncu, na moru, bazenu ili u gradu, u toplim danima može dovesti do sunčanice, malaksalosti i crvenila.

„Preporuka je da se sklonimo u hladovinu, da budemo što laganije odeveni, da se rashladimo nekim hladnim napitkom. Umivanje, hladna obloga na glavu ili vrat. To su neke osnovne mere prve pomoći“, rekla je Živić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, toplotni udar se može dogoditi u bilo kom godišnjem dobu, i dodaje da do njega dolazi ukoliko smo previše odeveni, ukoliko je prostorija zagušljiva, bez obzira koje je godišnje doba.

„Ciljevi prve pomoći kod toplotnog udara jeste da se spusti temperatura tela. Skidanje garderobe, postepeno hlađenje tela“, rekla je Živić.

Ona ističe da kod toplotnih udara može doći do poremećaja stanja svesti, pa čak i do gubitka.

Foto: TV Pink Printscreen

„Prioritet je otvoriti disajne puteve i osobu staviti u bočni koma položaj, pa zatim i smanjivanje temperature tela“, rekla je Živić.

Posavetovala je starije da ukoliko ne moraju, ne izlaze iz kuće, kao i da uvek imamo flašu vode sa sobom.

Autor:

#Sunce

#Vreme

#sunčanica

#toplotni udar