AKTUELNO

Letnja sezona je počela, granice su konačno otvorene - a u isto vreme otvorena je i sezona prevara pojedinih turističkih agencija.

Kako pišu mediji, jedan prevareni građanin je doživeo veliku neprijatnost kada je novembra 2019. uplatio letovanje u Eviji u Grčkoj, preko jedne turističke agencije. Zbog koronavirusa prošle godine, to putovanje je bilo otkazano. Zato je put odložen za 21. jun ove godine. Aranžman je koštao 490 evra, a nekoliko meseci pre toga mu je potvrđeno da ide na put i da će vaučere dobiti pre samog polaska.

Pred sam polazak, on je dobio e-mail u kome je stajalo da je aranžman - otkazan. Agencija je zatvorena, to jest prešli su na rad od kuće zbog epidemiološke situacije, a na pozive na ostavljeni broj telefona niko ne odgovara, rekao je prevareni građanin i dodao da su neki ljudi juče otišli za Makedoniju i sutra treba da uđu u Grčku, a nisu znali da su im aranžmani preko noći otkazani.

Ko zna šta će oni raditi, pogotovo oni koji su krenuli s decom.

On navodi da je pozvao Nacionalnu asocijaciju turističkih agencija "Juta", gde mu je rečeno kako pomenuta agencija nije njihov član.

Aleksandar Seničić, direktor Jute, rekao je da kada se nešto ovako desi a turistička agencija je njihova članica, onda Juta može da ponudi pomoć u pravnom smislu, pa i u smislu realizacije putovanja ukoliko je to moguće.

- Reč je o velikoj grčkoj agenciji koja ima svoje poslovnice u Srbiji i problem je što je centrala u Grčkoj zapala u probleme. Ljudima bih savetovao da se obrate turističkoj inspekciji jer ona jedino ima nadležnost da preduzme određene radnje - upozorava Seničić.

Podsećanja radi, pre desetak dana je turistička inspekcija zatvorila agenciju "Alexandria Travel" i poslala obaveštenje putnicima na koji način treba da se obrate kako bi povratili novac. Turisti su tada u prijavama naveli da nisu u mogućnosti da stupe u kontakt s turističkom agencijom i da zahtevaju da im se izvrši povraćaj uplaćenih sredstava za nerealizovana putovanja.

Kada na putovanje u Grčku?

U "Službenom glasniku" Grčke osvanula je odluka da granica može da se pređe sa negativnim antigenskim testom. Uz to, deca do 12 godina, koja dolaze sa zelene liste, gde se nalazi i naša zemlja, mogu u Grčku bez negativnog PCR testa.

Odluka počinje da važi od 21. juna.

Inače, Srbija se od petka i zvanično nalazi na listi zemalja za koje se ukidaju restrikcije na putovanje u EU.

#Grčka