AKTUELNO

Nakon hapšenja Božidara Stolića, otkriveni novi detalji.

Nakon hapšenja inspektora SBPOK Božidara Stolića otkriveno je da su navodno još neki inspektori sabotirali istrage o muškarcima, čiji se nestanak dovodi u vezu sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

Božidar Stolić je sarađivao s kavačkim klanom i grupom Velje Nevolje, a sve je izvesnije da je klan unutar policije imao više svojih ljudi, koji su odavali informacije, ali i izbegavali da rešavaju njihove zločine.

Veljko Belivuk i Marko Miljković uhapšeni su 4. februara, a dovode se u vezu sa nestanakom desetak mladića, uglavnom iz kriminogene sredine, o čijim sudbinama se do danas ništa ne zna.

Foto: E-Stock, Tanjug

Tada su iz vrha policije saopštili da se sumnja da su ti nestanci povezani s Veljinm grupom, kao i da su neki od nestalih ubijeni, a da su im tela raskomadana i samlevena u mašini u kući strave u Ritopeku.

Porodice pojedinih koji su nestali smatraju da sudbina njihovih najbližih sve do februara nije ni bila u fokusu policije,kao da nije bilo bitno da se razreše zločini.

- Zašto je to tako, ne mogu da tvrdim, ali sumnjam da oni namerno nisu tragali za nestalima. Kako je moguće da nekoliko osoba nestane usred Beograda, gde je, skoro, svaki kutak pod kamerama? Naša deca nisu igle, pa da se izgube u plastu sena. Sumnjamo da su inspektori koji su radili na tim slučajevima, umesto da ih rešavaju, kriminalcima prenosili podatke koje smo im mi davali - rekla je majka jednog od nestalih mladića.

Porodice nestalih kažu da postoji mogućnost i da su pojedini inspektori uklanjali tragove ili da neke namerno nisu želeli da vide.

- Mi smo, maltene, sami vodili istrage i tragali za sinovima. Sami smo se cimali i dolazili do snimaka sa sigurnosnih kamera. Potom smo ih nosili u policiju u nadi da ćemo se pomeriti sa mrtve tačke i da će se nešto otkriti. Međutim, uvek smo nailazili na istu rečenicu. Govorili su nam da se radi na slučaju, a novih informacija nije bilo - kaže majka jednog od nestalih i dodaje da se nada da će konačno doći do pomaka sada kada su "krtice" sklonjene iz predmeta, vođe i članovi klana pohapšeni.

I bivši pripadnik DB, Božidar Spasić, smatra da su pojedini korumpirani policajci i te kako sabotirali istrage.

- Ne može u prestonici da nestane 10 momaka bez traga. Prljavi inspektori jednostavno nisu preduzimali radnje da ih nađu, izvrtali su podatke do kojih se dolazilo, lagali da su proveravali informacije o njima i predstavljali ih kao lažne i netačne - objašnjava Spasić i dodaje da su verovatno i opominjali otmičare i predočavali im novosti.

Stolić hapsio Miljkovića i Draganića

Pre inspektora Stolića, hapšeni su i Goran Papić, Predrag Lajić i Bojan Vasiljevski. Stolić je navodno lično radio na prikupljanju dokaza o zlodelima klana Velje Nevolje.

- Stolić je bio među prvima koji su ušli u kuću strave u Ritopeku, a koju je klan koristio za ubistva. Navodno je hapsio Marka Miljkovića, a potpisao je i policijsko zadržavanje za Vladu Draganića, vlasnika kuće u Ritopeku. U pretresima nakon hapšenja 4. februara učestvovali su i privedeni Lajić i Vasiljevski, koji se sumnjiče da su propustili da zaplene neke predmete iz jednog štek stana - podseća izvor.

Video: Tanjug

#Božidar Stolić

#Veljko Belivuk | Velja Nevolja