AKTUELNO

Vakcinisani državljani Srbije od 9. juna mogu da uđu u Francusku pod uslovom da su revakcinisani najmanje 14 dana pre putovanja, i to isključivo vakcinama "fajzer" i "astra zeneka".

Uprkos tome, ipak moraju imati i negativan PCR test ili antigenski test ne stariji od 72 sata.

Nešto bolja situacija je sa Španijom, koja od 7. juna dozvoljava našim građanima koji su drugu dozu primili dve sedmice pre putovanja da uđu tu zemlju prihvatajući sva cepiva izuzev "sputnjika V".

Za decu mlađu od šest godina nema ograničenja ukoliko su u pratnji vakcinisanih roditelja.

Novina je da nas je od juče rumunski Nacionalni centar za nadzor i kontrolu zaraznih bolesti stavio u najpovoljniju zelenu zonu, odnosno među države sa najpovoljnijom epidemiološkom situacijom. Ali još nisu obrazložili šta to tačno znači po naše državljane. Ako je suditi po onome što je nedavno saopšteno iz Brisela, to bi značilo da Rumunija kao članica EU može sada dozvoliti ulazak onima koji su primili bilo koju vakcinu.

Kada je reč o državama u kojima stanovnici Srbije najradije letuju, valja napomenuti da je Egipat i dalje zadržao stroge uslove za ulazak, pa da biste tamo koristili dane odmora, morate imati isključivo negativan PCR test ne stariji od 72 sata. To važi za sve putnike, pa tako i za oni koji su vakcinisani. Testiranje je obavezno i za decu stariju od šest godina. Ko test ne uradi u Srbiji, gde je cena 9.000 dinara, može to učiniti po sletanju u Egipat, gde košta oko 3.000 dinara, tačnije 30 dolara.

Turci, za razliku od Egipćana, dozvoljavaju ulazak svim vakcinisanim osobama uz uslov da je revakcinacija obavljena 14 dana pre dolaska, a i blagonakloni su prema maloletnim osobama i dozvoljavaju ulazak bez PCR testa ukoliko su u pratnji vakcinisanih roditelja. Ko se odluči da letnji odmor provede na Hrvatskom primorju, mora znati da su trenutno u Hrvatskoj PCR testa oslobođena deca mlada od 12 godina ukoliko putuju u pratnji roditelja ili staratelja koji imaju negativan PCR ili antigenski test, potvrdu da su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine (i tamo je uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana).

Deca do 12 godina nisu u obavezi da urade PCR test ni u Tunisu, dok je u Bugarskoj starosna granica za ulazak bez testa pet godina. Kipar je u poslednje vreme postao jedna od rado biranih destinacija. Tamo je dozvoljen ulazak vakcinisanim putnicima koji su primili obe doze bilo koje vakcine. Deca koja nisu napunila 12 godina ne moraju da imaju PCR test, dok je za sve ostale nevakcinisane turiste neophodan PCR test, koji je potrebno ponoviti po dolasku na ostrvo. Drugi PCR test radi se na aerodromu, cena je oko 30 evra, a rezultati se čekaju oko četiri sata.

I sada dolazimo do Grčke. Priznali su naš digitalni zeleni sertifikat i možete tamo ako ste primili bilo koju vakcinu, ali drugu dozu obavezno 14 dana pre putovanja, ili ako imate dokaz da ste preležali kovid 19 u periodu od dva meseca do devet meseci pre ulaska u Grčku. Priznaju i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ali svi se nadaju da će napokon da bude dovoljan i negativan antigenski test. PCR test obavezan je i za decu stariju od šest godina.

Obavezan PCR ko se vraća avionom

Po povratku u Srbiju avionom neophodno je imati PCR test ne stariji od 48 sati. U protivnom se izriče mera karantina u kućnim uslovima od deset dana. Navedeno se ne primenjuje na osobe potpuno vakcinisane (za "astra zeneku" je dovoljna samo jedna doza) u Srbiji i koje poseduju potvrdu.