AKTUELNO

Kosovski pemijer Aljubin Kurti nastavlja da zamajava i svoju i međunarodnu javnost gotovo svakodnevnim izjavama o tužbi protiv zvaničnog Beograda za navodne ratne zločine i genocid, a sada je otišao korak dalje, najavljujući osnivanje Instituta koji će te zločine tobože dokumentovati, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je u pisanoj izjavi istakao da takva mogućnost ne postoji ni u pravnoj literaturi ni u praksi, dodavši da u takve najave ne veruje ni stručna ni politička javnost u Prištini.

Beograd je više puta ponovio da je u pravnom smislu nemoguće da jedna teritorija, što takozvano Kosovo jeste prema Rezoluciji 1244 SB UN, tuži sopstvenu državu za ratne zločine, kada ne može biti stranka u postupku, pa su stoga i ove poslednje izjave Kurtija ništavne i nemaju nikakvo pravno utemeljenje, ukazao je Petković.

Potpuno je jasno, dodao je, da najava tužbe kojom Kurti svaki čas preti služi za dnevno-političke svrhe, kako bi se sakrili svi problemi sa kojima se stanovništvo na Kosovu i Metohiji suočava, počev od socijalno-ekonomskih pitanja, pa do nemogućnosti da se zaštiti zdravlje ljudi i nabave preko potrebne vakcine protiv korona virusa.