AKTUELNO

Ovo je zauvek promenilo život muzičara.

Legendarni pevač Đorđe Marjanović izgubio je bitku s koronavirusom u 89. godini života, a gostujući na jednom koncertu muzičar je doživeo je moždani udar na sceni.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Naime, gostujući na jednom koncertu, Marjanović je 14. aprila 1989. doživeo moždani udar na koncertu u Melburnu, u Australiji. Udar je doživeo na sceni dok je pevao pesmu "Mene nema ko da žali".

Na koncertu u Melburnu pre više od dve decenije na kojem je bio gost, tata je imao prvi moždani udar. Bilo je strašno. Mama je otišla za Australiju, a ja sam bespomoćno kod kuće čekala porođaj. Natalija je tada drugi put nastupala na Beogradskom proleću. Novinari se nisu sklanjali ispred naših vrata, neki su čak i silom ulazili. Porodila sam se dve nedelje kasnije i jedva sam čekala da tata dođe kući, da vidi svoje prvo unuče. Mama i Natalija su tatu vratile u život. Dugo posle tog moždana udara nije hteo da izađe iz kuće. Trebalo je dosta vremena da počne ponovo da živi normalno – ispričala je u jednom intervjuu Nevena, njegova ćerka.

Govor nakon tog moždanog udara potpuno je izgubio, ali ga je kasnije povratio. Do zadnjeg dana govorio je otežano, ali je mogao da peva.

Fascinantno je kako tata peva. Najnormalnije izgovara tekstove svojih pesama. Da li je to automatizam ili ko zna šta, ali i lekari su zadivljeni – ispričala je njegova ćerka Nevena.

Đorđe Marjanović je, inače, bio jedini pevač na svetu koji je održao koncert šapatom.

Grlo me izdalo samo jednom u karijeri, 1967. godine. Nisam otkazao koncert u Lenjingradu. Izašao sam na scenu i šaputao svoje pesme. Bio je to divan recital, u kome je učestvovala cela publika – ispričao je Đorđe Marjanović svojevremeno.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Autor: P.R.

#Đorđe Marjanović