AKTUELNO

Kompanija "MK Fintel vind" počela je izgradnju prve faze trećeg vetroparka "Košava", u blizini Vršca, koji će činiti 20 vetrenjača. Vrednost radova je 124 miliona evra.

Kako je rečeno na polaganju kamena temeljca, planirano je da ovi radovi budu završeni do kraja 2018. godine, i tih 20 izgrađenih vetrogeneratora imaće snagu 69 megavata i proizvodiće električnu energiju za oko 40.000 domaćinstava.

Nakon izgradnje ove prve faze vetroparka "Košava" koji se nalazi u mestu Izbište, kako je najavljeno, planirana je i druga faza koja predviđa gradnju još 19 vetrogeneratora u koje će biti uloženo više od 100 miliona evra.

Izvršni direktor kompanija "Fintel energija spa" i "MK Fintel vind" Ticijano Đovaneti rekao je da je vetropark " Košava", do sada najveća investicija u Srbiji u oblasti obnovljivih izvora energije.

Nakon otvaranja prva dva vetroparka u Srbiji, još više smo posvećeni daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije u Srbiji u nameri da se potencijal koji ova zemlja ima što više iskoristi", rekao je Đovaneti.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, očekuje se da radovi budu završeni u predviđenom roku, a angažovaće se lokalne firme i domaći radnici.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je ova investicija veoma značajna i da će pomoći Srbiji da ispuni obavezu iz Nacionalnog akcionog plana za obnovljive izvore energije koji predviđa da do 2020. učešće te energije u bruto finalnoj potrošnji energije bude 27 odsto.

- Na dobrom smo putu da taj cilj ostvarimo i trenutno je to učešće blizu 23 odsto - kazao je on dodavši da očekuje da udeo OIE u finalnoj potrošnji u budućnosti bude i veće, jer je to "vizija razvoja moderne Srbije".

Antić je potsetio da se u ovom trenutku realizuju projekti koji će omogućiti proizvodnju oko 500 megavata energije iz obnovljivih izvora.

Ministar je naveo da je Srbija napravila važne korake kako bi obezbedila uslove da se projekti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora koji zahtevaju određene podsticaje mogu da se realizuju.

- U Srbiji je u proteklih nekoliko godina već izgrađeno i na mreži više od 80 megavata iz obnovljivih izvora i to su mahom mini hidroelektrane - naveo je Antić.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da ova investicija čija realizacija počinje danas šalje poruku da je Srbija na planu privlačenja investitora uradila dosta toga.

Vučić u Debeljači: Nikad toliko nas nije dugovalo toliko malenom broju (FOTO)

- Ovde imate primer jednog stranog investitora koji je već došao, uložio, uradio, realizovao i ide dalje sa novim, velikim projektima - naglasio je Čadež.

Značaj ove investicije, kako je dodao predsednik PKS-a, ogleda se i u tome što to nije samo strana, već mešovita srpsko italijanska investicija.

Kako je danas najavljeno kompanija "MK Fintel vind" će nastaviti sa investicijama u obonovljive izvore energije i priprema se za izlazak na beogradsku berzu do kraja ove godine, čime će postati prva privatna kompanija u Srbiji koja se bavi zelenom energijom čije će se akcije kotirati na berzi.

Kompanija "MK Fintel vind" koja je osnovana 2007. godine kao zajednička kompanija italijanske kompanije "Fintel energija spa" i kompanije "MK Grup" ima vetroparkove "Kula" u blizini Kule i "La Pičolina" u blizini Vršca i koji proizvode električnu energiju za 100.000 domaćinstava.

#Aleksandar Antić

#Vršac

'