AKTUELNO

Svečanosti povodom puštanja u saobraćaj auto-puta upriličena je na "Takovskoj petlji" prisustvuje oko 10.000 građana.

Svečanom otvaranju auto-puta Ljig- Preljina na Koridoru 11 prisustvuje premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić se zahvalio građanima koji su došli da se raduju uspehu Srbije.

Ovaj auto-put je dokaz da Srbija može bolje, da može da se menja, da više ne stoji u mestu, da nije zemlja bez puteva i zemlja bez snova.

-Povezujemo Srbiju kilometar po kilometar, ujedinjujemo Srbiju. Pružićemo svakom mestu u Srbiji razlog za nadu - rekao je Vučić.

Foto: Foto: Tanjug

-Na ovih 40 kilometara izgrađeno 66 mostova, četiri velika tunela, najbolje opremljenih u Srbiji. Imaćete osećaj kao da ste u Austriji ili Italiji - rekao je Vučić.

Omogućiti kretanje, ubrzati zemlju, olakšati komunikaciju, izgraditi puteve - to su naši prioriteti. brinućemo o svakom delu zemlje, izgrađujemo kilometar po kilometar puta, ujediniti Srbiju, istakao je premijer.

-Put nije samo traka asfalta. Put je kada nemaš ništa iza sebe, a sve ispred sebe - poručio je Vučić i dodao da je put sloboda kretanja. 

Foto: Foto: Pink.rs

Imati put za svoj cilj je najviše što možeš da tražiš od svoje države, istakao je Vučić i dodao da se ne mož verovati u zemlju koja nema puteve, u takvu zemlju se ne dolazi.

Prema njegovim rečima, biće lakše stići sa severa na jug i sa istoka na zapad.

Nema uzvišenijg cilja, većeg posla i dostignuća. Ovo je važan dan za ceo Moravički okrug, za ceo region centralne i zapadne Srbije, rekao je premijer.

Foto: Foto: Pink.rs

Predsenik Vlade Srbije je, kako je i najavio je, povodom medijskih spekulacija vezanih za visinu tunela na deonici, šleperom lično prošao kroz tunele.

Direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović je izrazio zadovoljstvo izgradnjom deonice, naglasivši važnost bezbednosti na putevima i zahvalio se premijeru Srbije na podršci.

Foto: Foto: Tanjug

Đurović je istakao da su građevinske firme, koje su učestvovale u izgradnji tog auto-puta, odradile svoj posao na vrhunskom nivou sa ciljem da put bude najkvalitetniji.

-Ovo je poklon svim građanima Srbije, koji će obezbediti sigurnu vožnju - rekao je Đurović.

Ministar ekonomije Azerbejdžana Sahin Mustafajev je podsetio da je projekat pokrenut po osnu sporazuma o zajmu od 300 miliona evra 2012. godine.

Novac je iskorišćen za izgradnju auto -puta najvišeg kvaliteta, naveo je Mustafajev i izrazio zadovoljstvo radom azerbejdžanske kompanije na ovom projektu, koji će najbolji primer partnerstva.

-Geografska udaljenost i nizak nivo logostike utiču na umanjeni nivo saradnje. Mislim da bi zajedničkim preduzećima mogli da izađemo na strana tržišta - poručio je ministar Azerbejdžana.

Foto: Foto: Tanjug

Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je podsetila da brojni građani svakoga dana putuju Ibarskom magistralom, koja se sve češće naziva "magistralom smrti".

-Ovo je put za miran san svih građana Srbija, zalog za budućnost za bolje i efikasnije poslove-navela je Mihajlović.

Vlada Srbije je, kako je dodala, stvorila uslove da naše firme budu izvođači, a ne podizvođači na putevima, recimo na Koridoru 10.

-Rokovi i kvalitet se moraju poštovati, ako i radnici. Vlada Srbije ne duguje nikome ni dinar, ni vi ne možete dugovati svoji radnicima - podvukla je Mihajlović.

Foto: Foto: Tanjug

O DEONICI

Auto-put Ljig - Preljina na Koridoru 11 dug je 40,359 kilometara.

Vrednost ugovorenih radova za Ljig - Preljinu iznosila je 308 miliona evra, od čega je 300 miliona za radove uplaćeno iz budžeta Azerbejdžana, dok je osam miliona evra obezbeđeno iz budžeta Srbije, navodi se u saopštenju.

Građani, koji su na potezu od Čačka do Ljiga putovali Ibarskom magistralom ili će tek putovati otvaranjem nove deonice, dobili su bezbedniju, lakšu i kraću alternativu - Koridor 11, ističu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Deonica Ljig - Preljina na Koridoru 11 ne samo što je daleko bezbednija od Ibarske magistrale, koja važi za najopasniju deonicu u Srbiji, već je i oko 17 kilometara kraća, pa su procene, koje bi vozači od sutra mogli i da u praksi testiraju, da će se ovim putem od Ljiga do Preljine stizati za oko pola sata umesto za dosadašnjih oko sat vremena.

Foto: Foto: Tanjug

Glavni izvođač radova je azerbejdžanska kompanija Azvirt, a čak 101 domaća kompanija je radila kao podizvođač.

Najveći izazov za građevinare bile je izgradnja tunelskih konstrukcija, kao i sanacija nepredviđenih klizišta.

Na samoj trasi nalazi se veliki broj objekata - četiri tunela ukupne dužine dva i po kilometra, 66 mostovskih konstrukcija ukupne dužine pet kilometara. Najveći most je dug 600 metara.

Na deonici se nalaze i tri petlje - privremena petlja "Dići" u mestu Dići pored Ljiga, koja povezuje Ibarsku magistralu sa novim autoputem.

Zatim petlja "Takovo" koja povezuje Gornji Milanovac sa novim autoputem i petlja "Preljina" koja povezuje Ibarsku magistralu sa autoputem i preusmerava vozila prema Čačku ili Beogradu.

Vozači će deonicom Ljig-Preljina do kraja godine putovati bez plaćanja putarine.

S. M.

'