AKTUELNO

Čelni ljudi Zvezde i Partizana govorili su o tome kako bi formiranje Superlige uticalo na svetski ali i domaći fudbal.

Nakon najave da bi najveći evropski fudbalski klubovi mogli da formiraju svoju superligu, Evropska fudbalska unija UEFA zapretila je učesnicima tog takmičenja da će platiti visoku cenu, ali i jednoglasno donela odluku o potpuno novom načinu odvijanja Lige šampiona.

Planiranje Superlige vrsta je sankcija protiv fudbala, ujedno i protiv Zvezde i Partizana, i svih drugih klubova, ocenjuje Milorad Vučelić, predsednik FK Partizan.

Dodaje da, s obzirom na odnos koji je UEFA imala prema srpskom fudbalu i praktično sankcionisanja Zvezde i Partizana, oba ova kluba imaju pravo da o ovoj stvari kažu svoj stav.

- Klubovi koji su organizovali Superligu zaista imaju ogromne finansijske probleme, pandemija je ostavila rupe “teške” milijarde. Reč je o ogromnim gubicima – objašnjava Vučelić, komentarišući zašto je uopšte stvorena ideja o Superligi.

Foto: TV Pink Printscreen

Objašnjava da je reč o zatvorenoj ligi kojom se izneverava fudbal i njegova istorija.

- UEFA im je mnogo otišla u susret favorizovanjem, a onda su oni bezobrazno to zloupotrebili – ocenjuje Vučelić.

Svetozar Mijailović, predsednik FK Crvena Zvezda, podseća da 10 evropskih zemalja daju 28 učesnika u Ligi šampiona, dok se 44 zemlje bore za četiri mesta u LŠ.

- UEFA je izašla u susret velikim i bogatim klubovima, i oni imaju veću prohodnost. Položaj ove 44 zemlje je znatno lošiji u odnosi na ovih deset – ocenjuje Mijailović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ocenjuje da bi se osnivanjem Superlige izgubio takmičarski značaj fudbala koji je pokretačka snaga mnogim klubovima.

- Mnogi klinci sanjaju da dođu to tog vrhunskog, evropskog takmičenja, da budu prvaci Evrope. Ovo je jedna zatvorena liga i postavlja se pitanje: čega je prvak pobednik Superlige?

#Milorad Vučelić

#Novo jutro

#Svetozar Mijailović