AKTUELNO

Evropski sud za ljudska prava doneo je danas presudu u korist Srbije, u slučaju otmice srpskih državljana, koje je izvela Oslobodilačka vojska Kosova 1999. godine, kada je kontrola preneta na Kfor.

Srbija nije prekršila član Evropske konvencije o ljudskim pravima koji se tiče prava na pravično suđenje i pristup sudu, navodi se u presudi.

Takođe, odbačeni su i navodi članova porodica otetih Srba da im je to pravo uskraćeno.

Sud u Strazburu presudio je da Srbija nije prekršila član Evropske konvencije o ljudskim pravima koji se tiče prava na pravično suđenje i pristup sudu, odbacivši time navode članova porodica otetih Srba da im je to pravo uskraćeno.

Slučaj se tiče navoda o nedoslednosti domaće sudske prakse za isplatu obeštećenja porodicama čiji su rođaci nestali ili kidnapovani nakon intervencije NATO na Kosovu 1999. godine.

Pripadnici OVK su u opštini Suva reka 13. juna 1999. godine oteli muževe Slobodanke Stanković i Sonje Trajković koji su potom proglašeni mrtvima.

Ove dve srpske državljanke su, da podsetimo, u maju 2005. podnele građanske tužbe protiv Republike Srbije tražeći odštetu za duševnu bol izazvanu nestankom i smrću svojih muževa.

Opštinski i okružni sudovi na kraju su ustanovili da Srbija nije odgovorna za njihove slučajeve, s obzirom da je Kfor bio taj kome su jugoslovenske i srpske vlade predale kontrolu nakon NATO intervencije i koji je bio zadužen za obezbeđivanje bezbednosti svim građanima Kosova od 9. juna 1999. godine.

Pozivajući se na član šest paragraf jedan (pravo na pravično suđenje/pristup sudu) Evropske konvencije, tužilje su se žalile Evropskom sudu da su njihovi zahtevi za obeštećenje odbijeni, dok su sudovi prihvatili identične zahteve drugih tužitelja podnete u istom periodu.

U tim drugim slučajevima sudovi su prihvatili da su srpske vlasti zaista bile odgovorne za živote i bezbednost svih osoba nastanjenih na Kosovu sve do aktuelnog prenosa efektivne kontrole na Kfor.

Sud je danas utvrdio da nije prekršen taj član Evropske konvencije o ljudskim pravima te da Srbija nije bila odgovorna za bezbednost stanovništva na Kosovu nakon prenosa kontrole na Kfor.

Izvor: Tanjug

'