AKTUELNO

Jutros je objavljena vest da državljani Republike Srbije koji planiraju da otputuju van zemlje tokom praznika, moraju da imaju na umu da ih prilikom povratka čekaju nova pravila.

Kako je objavljeno, odlučeno je da je pri povratku iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije i Mađarske za državljane Srbije obavezan PCR test. Ovo je demantovala premijerka Ana Brnabić navodeći da je ova vest začudila.

Nije tačno, nismo menjali. Oni koji su revakcinisani mogu da uđu bez PCR testa, Za sve ostale kojima ne treba PCR test su državljani Mini Šengena plus Mađarska i Bugarska - kaže premijerka.

Foto: TV Vesti

Kada je u pitanju Astrazeneka dovoljna je jedna doza, ne samo revakcinacija.Na pitanje šta od sutra ostaje na snazi, a šta se ukida, premijerka navodi:

Od sutra rade ugostiteljski objekti na otvorenom do 22 časa. Malo popuštamo mere, ne previše - kaže premijerka navodeći da je 26 posto punoletnih građana vakcinisano jednom dozom, dok je revakcinisanih oko 19 odsto.
Verujem da će Srbija biti zemlja koja će pratiti trend Izraela, Velike Britanije i UAE - kaže ona i dodaje da su te države vratile život skoro u "normalu".
Nadam se da ćemo do kraja juna vratiti život u normalu - dodaje.

Kaže da smo dobili 57.600 Astrazeneka vakcina u petak, kao i Kovaks programa. Navodi da ovo ništa nije besplatno i da je država Srbija.

Nismo od onih zemalja kojima je donirano - naglašava Brnabić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ono što je važo - sutra nam stiže 106.470 Fajzer vakcina, i trebalo bi 500.000 Sinofram - kaže i dodaje da se neće nastaviti vakcinacija građana iz regiona, ali da će se u budućnosti pomagati.

Pokazali smo, navodi, solidarnoist u najtežim mogućim vremenima - Severnoj Makedoniji smo poslali 8.000 Fajzera, i 40.000 Sputnjik V vakcine, što je za 24.000 građana Severne Makedonije. Kako dodaje, ovo nemma veze sa politikom, ali se nada da će nas ovo zbližiti u budućnosti.

Narod iz tih zemalja vidi tu pruženu ruku. Drago mi je da je Srbija prepoznata koja to može da uradi i kao jedina zemlja na svetu koja ima tu rvstu solidarnosti - dodaje Brnabić.