AKTUELNO

U 2018. i 2019. godini, srpsku privredu čeka rast od po 3,5 odsto, što je nepromenjeno u odnosu na projekciju iz zimskog izveštaja Svetske banke.

Najnovije procene Svetske banke ukazuju da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u tekućoj godini porasti za 3 odsto, što je za 0,2 procentna poena više u odnosu na projekciju te banke iz januara.

U 2018. i 2019. godini, srpsku privredu čeka rast od po 3,5 odsto, što je nepromenjeno u odnosu na projekciju iz zimskog izveštaja Svetske banke.

Rast svetske ekonomije će ove godine ubrzati na 2,7 odsto sa projektovanih 2,4 odsto za 2016. godinu, da bi u 2018-2019. godini ubrzao na 2,9 odsto, što je u skladu sa projekcijama iz januara, navodi se u junskom izveštaju te međunarodne institucije sa sedištem u Vašingtonu, pod nazivom "Globalne ekonomske perspektive".

Ubrzanje industrijske aktivnosti, trgovine, poboljšano tržišno poverenje i oporavak cena sirovina su, kako se dodaje u izveštaju, razlozi koji su doprineli zadržavanju procene rasta globalne ekonomije za 2017. godinu na 2,7 odsto.

Foto: Beta

Razvijene ekonomije beleže znakove oporavka, a posebno Japan i Evropa, dok sedam najvećih tržišta u razvoju - Kina, Brazil, Meksiko, Indija, Indonezija, Turska i Rusija - ponovo pomažu podizanju globalnog rasta, prema ocenama Svetske banke.

Ta institucija je, takođe, povećala procenu privrednog rasta Japana za 2017. godinu za 0,6 procentnih poena na 1,5 odsto u odnosu na januar, dok je procenu rasta evrozone povisila za 0,2 procentna poena na 1,7 odsto. U oba slučaja, kako se navodi u izveštaju, ubrzanje izvoza i nekonvencionalne mere monetarnog labavljenja pomažu podizanju rasta.

Rast ekonomije SAD, takođe, beleži napredak, ali je, uprkos tome, Svetska banka srezala procenu za 0,1 procentni poen za 2017. godinu na 2,1 odsto, posle slabog rasta sa početka godine prouzrokovanog usporavanjem lične potrošnje. Međutim, procena rasta za 2018. godinu je blago podignuta na 2,2 odsto.

Istovremeno, projekcija privrednog rasta Kine je zadržana na 6,5 odsto za ovu godinu. Ipak, nova trgovinska ograničenja, poput akcija koje zagovara administracija američkog predsednika Donalda Trampa, mogla bi da ugroze oporavak trgovine koji koristi mnogim razvijenim i zemljama u razvoju, upozoravaju iz Svetske banke.

#BDP

#Srbija

#Svetska banka

'