AKTUELNO

Ukoliko nastavimo da budemo predvodnik u imunizaciji, već u maju ili junu možemo da pričamo o tome i da nam leto bude mnogo opuštenije, kaže dr Mirsad Đerlek.

Srbija je vakcinisala 544.209 stanovnika, a ukoliko nastavimo istim brzim tempom, siguran kolektivni imunitet od 65 do 70 odsto stanovništva, sa dva i po do tri miliona vakcinisanih i uz prokužene samozaražavanjem, možemo očekivati već u maju ili junu, kaže za Kurir državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek, koji je i na čelu Nacionalnog koordinacionog tela za imunizaciju.

On podseća da struka procenjuje da se prirodnim putem prokužilo 30-33 odsto stanovništva. A da bismo došli do 20 odsto vakcinisanog stanovništva i faktički završili prvu fazu imunizacije, što je oko 1.400.000 ljudi, nedostaje nam da vakcinu primi još 800.000-900.000 osoba. Pošto svako mora da primi dve doze, to je oko 1.800.000 cepiva.

Optimizam

- Budimo realni, treba nam još da bismo dostigli kolektivni imunitet. Međutim, ako nastavimo tempo imunizacije kao u prošlih 20 dana, a samo u prethodnih 10 dana vakcinisano je 300.000 ljudi, možemo mnogo optimističnije da gledamo na stvaranje kolektivnog imuniteta i već za dva meseca da dođemo do 50 odsto - ističe Đerlek.

Ukoliko dobijemo najavljene milionske doze iz Kine i Rusije tokom februara i marta, dodaje Đerlek, o čemu je već predsednik države pričao, plus nešto „Fajzerovih“, što stiže redovno nedeljno, i ako dođemo do tih 50 odsto stanovništva, nedostajaće nam bar 15 odsto iliti oko milion vakcinisanih da možemo da kažemo da imamo kolektivni imunitet.

- Iako imamo ugovorenih 11 miliona doza, svuda u svetu je vrlo teško doći do tih ugovorenih cepiva. Ali računamo da država ima snagu da obezbedi neophodne količine, pre svega ličnim kontaktima predsednika države. Ukoliko nastavimo da budemo predvodnik u imunizaciji, već u maju ili junu možemo da pričamo o kolektivnom imunitetu. I da nam ovo leto bude mnogo opuštenije nego prošlo - objašnjava Đerlek i dodaje da je sve to pod uslovom da ne bude nekih iznenađenja u smislu mutacija i novih sojeva virusa koji bi bili rezistentni na vakcine, mada je malo verovatno, budući da su za sada sve vakcine delotvorne.

Stižu nove doze

Đerlek podseća i da danas treba da stigne oko 9.000 „Fajzerovih“ vakcina, a sledećeg ponedeljka čak 40.000, dok bi 22. februara trebalo da nam bude isporučeno 46.000 doza.

Austrijanci hvale Srbiju

Ugledni austrijski portal Krone cajtung objavio je reportažu „Srpski način: Sve je otvoreno i puno ljubavi prema životu“ u kojoj hvali pristup masovnoj vakcinaciji koja se sprovodi u Srbiji. Razgovarali su sa građanima, s ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom. - Pokušajte da pronađete zemlju u kojoj su tri različite vakcine dostupne stanovništvu i sa sistemom u koji se ljudi mogu prijaviti i ne moraju da čekaju u redu ili čekaju dugo - rekao je Lončar. Pričali su i s gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem i istakli da se on s pravom ponosi kako sve funkcioniše u srpskoj prestonici. - Od početka pandemije do danas, ravnoteža je bila najvažnija stvar u našoj borbi protiv korone. Neprestano smo pokušavali da održimo ravnotežu između strožih mera i ublažavanja i da pronađemo pravi trenutak za prave odluke - kazao je Radojičić.

#Mirsad Ðerlek

#koronavirus