AKTUELNO

Do kraja ove ili početkom naredne nedelje bi trebalo da dođe delegacija iz ruskog Instituta na Torlak kako bi videli kadrovske i tehnološke kapacitete srpskog Instituta i da li će moći da proizvodi rusku vakcinu''Sputnjik , najavio je ambasador Srbije u rusiji MIroslav Lazanski.

- Treba da se vide kapaciteti Torlaka i da se napravi jedan sporazum kako bismo mi počeli da proizvodimo ''Sputnjih V'' u Srbiji čime bismo bili referenti za celo područje jugoistočne Evrope - rekao je Lazanski za Pink, dodajući da bi to bilo jako dobro i za našu farmaceutsku industriju.

- Rusi kažu, koliko znaju kapacitete Torlaka i njihove tehnološke mogućnosti da je sasvim moguće ostvariti da Torlak počinje da proizvodi vakcinu kod nas - dodaje.

Kako je naglasio u Rusiji se sprovodi masovna vakcinacija, samo je problem u kapacitetima vakcinama, jer je Rusija snabdela bivše države SSSR-a, a da kada se uporede brojke po glavi stanovnika u Srbiji brže i masovnije teče vakcinacija nego u Rusiji.

- Rusija je prodala veliki broj vakcina ili isporučila veliki broj vakcina državama SSSR-a i to je verovatno razlog zašto vakcinacija ide u Rusiji sporije nego što se moglo očekivati - naglasio je Lazanski.

On dodaje da postoje dve vakcine u Rusiji ''Sputnjik V'' i ''Epivak'' a da postoji i treća koja je u završnoj fazi ispitivanja i da se njom još uvek ne vakcinišu građani.

#Tolak

#Vakcina

#proizvodnja