AKTUELNO

Profesor Petronije Pera Zimonjić, jedan od velikana srpske košarke i pionira u radu sa igračima na fizičkoj pripremi, preminuo je danas u 79. godini, saopšteno je iz Košarkaškog kluba Crvena zvezda.

Osim što je iznedrio generacije studenata, košarku je svojim znanjem i primenom svega u čemu je bio prvi na ovim prostorima, podigao na viši nivo u svom delokrugu rada bez koga je danas teško zamisliti košarku.

Petronije Zimonjić je rođen u Čačku 1942. godine, a deo košarke kojoj je dao mnogo, bio je više od pola veka.

Bio je član stručnog štaba ženskog tima KK Crvena zvezda koji je 1979. godine postao prvak Evrope i koji je kao trener predvodio Strahinja Braca Alagić.

Deo crveno-bele porodice bio je i kao nemerljiva pomoć Vladislavu Lučiću i KK Crvena zvezda 1993. i 1994. godine kada se taj tim okitio uzastopnim titulama prvaka Jugoslavije.

U stručnom štabu KK Crvena zvezda bio je i u sezoni 2010-2011 kao član tima Mihajla Uvalina.

Petronije Zimonjić je ogroman doprinos dao i kao član reprezentacije koja je 1995.godine osvojila titulu prvaka Evrope i stručnog štaba Dušana Ivkovića.

"Pera Zimonjić je bio čovek uvek spreman za priču, vedrog duha i veliki stručnjak koji je pomogao i iznedrio veliki broj akademski obrazovanih ljudi, ali i značajno pomogao u razvoju brojnih košarkaša i ekipa znanjem koje je bilo ispred svog vremena", navodi se u saopštenju Crvene zvezde.

Vreme i mesto sahrane biće objavljeni naknadno.

#Košarka

#Petronije Pera Zimonjić

#Smrt

#Tuga