AKTUELNO

Jovanović nije prisustvovao izricanju presude.

Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, osuđen je na doživotnu robiju zbog otmice i zlostavljanja dvanaestogodišnje devojčice.

Jovanović je odbio da prisustvuje izricanju presude, ali u sudu su roditelji njegove poslednje maloletne žrtve.

Foto: Privatna arhiva

Zbog otmice i zlostavljanja dvanaestogodišnje devojčice iz Suvog Dola kod Niša, Ninoslavu Jovanoviću (47), poznatijem kao Malčanski berberin, određena je doživotna kazna zatvora, budući da je na suđenju pred Višim sudom u Nišu utvrđeno da je uvreme izvršenja ovih zlodela bio uračunljiv i da je mogao da upravlja svojim postupcima i shvati njihov značaj.

Video: MUP Republike Srbije

Tokom sedam meseci dugog sudskog postupka, Jovanović je na sve načine pokušavao da izbegne da mu se sudi po odredbama „Tijaninog zakona“, izmenama Krivičnog zakonika koje su stuplile na pravnu snagu 1. decembra 2019. godine, pokušavajući da odugovlači suđenje, a sebe prikaže kao neuračunljivog i psihički obolelog, ali mu to nije pošlo za rukom.

Foto: Kurir/Nemanja Nikolić

Danas, tačno godinu dana od hapšenja na malčanskom groblju, saopštena mu je presuda sudskog veća.

Izricanje presude poklopilo se sa datumom kada je pre godinu dana, 5. januara 2020. godine uhapšen posle 17 dana najveće potere koju je Srbija videla, a koja je mobilisala više od 800 policajaca, pripadnika snaga bezbednost i dobrovoljaca i koji su tragali za otetom devojčicom.

Jovanović je višestruki povratnik, koji je više od 20 godina proveo u zatvorima, a sada se nalazi u pritvoru. Podsetimo, on je devojčicu iz sela Suvi do oteo 20. decembra 2019. godine i zlostavljao je desetak dana, nakon čega je ona pronađena, a on je uhapšen sedam dana kasnije.

On je namamio u kola jadnu devojčicu i devet dana je vodio i maltretirao po knjaževačkim i niškim selima. Ona je oslobođena u Pasjači 29. decembra sticajem okolnosti, a njemu su nestali lekovi za epilepsiju pa je uhvaćen 5. januara na lokalnom groblju u rodnoj Malči.

Foto: Informer.rs

Jovanović je skrenuo u naselje Brzi brod dok je devojčica oko 7.25 išla prema školi. prema nekim navodima, on joj je rekao da je električar i da mora da radi nešto oko struje u sportskoj balon sali koja se nalazi u okviru njene osnovne škole.

Potom je odvezao prema selu Malča i onda je zbog nekih okolnosti oštetio automobil. Tada je krenula prava golgota devojčice jer su pešaka krenuli prema knjaževačkim selima pešaka. Nađen je njen ranac u blizini sela Malča. Otišli su prema napuštenoj kući gde je živela Jovanovićeva rođaka. Tu su i nađeni pramenovi odsečene kose. Posle devetodnevne muke devojčice, Jovanović se s njom skrivao u zemunicama, napuštenim kućama kojih u ovom kraju ima na stotine.

Foto: TV Pink Printscreen

Nakon osam ili devet dana njemu su nestali lekovi za epilepsiju, tako da se s devojčicom uputio ka svom rodnom kraju. U selu Pasjača, jedan vikendaš je došao sa sinom da otvori ventile za vodu da ne bi popucale cevi. Zatekao je devojčicu i otmičara koji je tog 29. decembra pobegao kroz prozor.

Foto: Pink.rs

Jovanovićevi roditelji su prijavili njegov nestanak još 27. jula kada im je rečeno da "nema krivičnog dela" tako da nije reagovano. Iako ga je javnost već osudila, a svako ima svoju vrstu kazne, njemu preti doživotna robija s obzirom na to da je već robijao 12,5 godina za silovanje i ritualno šišanje dve devojčice u Nišu pre 16 godina. Majka i otac otete devojčice su rekli da traže doživotnu robiju za otmičara.

#Malčanski berberin