AKTUELNO

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju aprila 9,4 milijarde evra, što je za 321 milion evra manje u odnosu na mart, saopštila je danas NBS.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju aprila 9,4 milijarde evra, što je za 321 milion evra manje u odnosu na mart, saopštila je danas NBS.

Ukupnim decviznim rezervama se obezbeđuje visoka pokrivenost novčane mase M1 od 200 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navodi se u saopštenju.

Smanjenje deviznih rezervi u aprilu je u celini rezultat neto razduženja države po osnovu kredita (332,5 miliona evra), odnosno redovnog servisiranja obaveza Srbije prema inokreditorima.

S druge strane, prilivi u devizne rezerve po osnovu prodaje deviznih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 104,4 miliona evra bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu svih ostalih faktora, kao što su nepovoljne promene međuvalutnih odnosa na globalnom finansijskom tržištu, izmirenje tekućih obaveza, u ukupnom iznosu od 92,9 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 457,6 miliona evra i bio je za 28,5 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.571 milion evra.

U aprilu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,6 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 40 miliona evra u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

#Evro

#Narodna Banka Srbije

'