AKTUELNO

Dok je se kraljica Elizabeta II, kao i svakog Božića, Britancima obraćala preko Bi-Bi-Sija, sa Kanala 4 svoja razmišljanja je podelila njena digitalna dvojnica.

Naime, uredništvo ovog kanala je odlučilo da emituje paralelno obraćanje "dipfejk" kraljice kako bi skrenuli pažnju javnosti na lažne vesti u digitalnom vremenu.

Dipfejk tehnologija se koristi za stvaranje ubedljivih, ali potpuno izmišljenih video-klipova, a često se koristi za širenje dezinformacija.

U petominutnoj poruci lažna kraljica se čak oprobala i u plesnom izazovu sa TikToka, a "govorila" je i o mnogim kontroverznim temama kojima se prava kraljica svakako ne bi oglašavala. Među nima su odluka princa Harija i Megan Markl da napuste Veliku Britaniju, povlačenje princa Endrjua sa dužnosti posle intervjua u kojem je govorio o prijateljstvu sa američkim milijarderom Džefrijem Epstajnom optuženim za seksualno zlostavljanje maloletnica.

Iz Bakingemske palate nisu imali komentar na ovakvu odluku uredništva, ali su zato reakcije Britanaca bile burne.

Mnogi korisnici Tvitera ocenili su da je emiter ovakvim potezom "dotakao novo dno", dok su neki podsećali da je kraljica i dalje "živa i stvarna osoba", a ne "lik za igranje".

"Kanal 4 je potpuno promašio raspoloženje koje vlada među Britancima i dotakao dno 'u ime komedije'", napisao je jedan korisnik.

Drugi je istakao da nije ljubitelj kraljevske porodice, ali da ih Kanal 4 proziva na "krajnje neukusan i dijaboličan način".

Tokom snimka, kraljica, koju glumi glumica Debra Stivenson, zaigra na stolu koreografiju sa TikToka nadajući se da će tako doći do popularnog plesnog takmičenja "Strikli Densing".

Takođe govori "otvoreno i od srca" šta su ona i princ Filip radili tokom karantina, otkrivajući njenu sklonost ka "Netfliksu i Filu".

Zatim se "kraljica" obraća sinu Endrjuu umešanom u pedofilski skandal, kao i unuku Hariju i njegovoj supruzi Megan koji su se preselili u Кanadu, a zatim u Los Anđeles.

"Bila sam toliko tužna zbog odlaska Harija i Megan. Malo je gorih stvari koje neko može da vam kaže od toga da preferira društvo Kanađana. Ali, bar još imam svog voljenog Endrjua u blizini. Malo je verovatno da će on uskoro otići u Severnu Ameriku", kaže lažna kraljica.

Završavajući obraćanje, ona gledaoce upozorava na dezinformacije i "dipfejkove“ i poručuje im da postave pitanje "da li je ono što vidimo i čujemo uvek onako kako izgleda".

Dipfejk je stekao popularnost 2018. godine. U to vreme, programeri su uz pomoć najnaprednije veštačke inteligencije napravili softver koji je zamenom lica mogao jednu osobu da predstavi kao nekog drugog.

U međuvremenu, tehnologija je postala još dostupnija. Sada postoje brojne aplikacije gde je potrebna samo jedna fotografija da bi se na telo holivudske zvezde "nakalemila" tuđa glava.

Ranije ove godine, Majkrosoft je lansirao tehnologiju koja otkriva dipfejk. Iz Majkrosofta su izrazili nadu da će to pomoći u borbi protiv dezinformacija, dok stručnjaci upozoravaju na mogućnost da tehnologija otkrivanja zastari kako dipfejk bude napredovao.

#kraljica elizabeta